Preminuo legendarni dvostruki agent Džordž Blejk: Od tunela u Istočnom Berlinu, do spiska svih zapadnih obaveštajaca

0
Screenshot YouTube /ColdWarWarriors

(Beta) –  Čuveni dvostruki agent Britanac Džordž Blejk, koji je špijunirao za sovjetski KGB tokom 1950-ih pre nego što je prebegao na istok, preminuo je u 99. godini, javile su ruske novinske agencije. 

“Danas je umro legendarni obaveštajni agent Džordž Blejk. Iskreno je voleo našu zemlju, divio se podvizima našeg naroda za vreme Drugog svetskog rata”, rekao je za agenciju TASS portparol ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Ivanov, prenosi agencija Frans pres.

Poslednji preživeli iz slavne generacije britanskih dvostrukih agenata, koji živi u Rusiji još od sovjetskog doba, je u intervjuu za rusku televiziju datom 2017. izrazio nadu da je raspad SSSR i pad komunističke vlasti samo “etapa na dugom putu ka pravom socijalizmu”.

Zarobljenik u Severnoj Koreji tokom Korejskog rata, Blejk je sam ponudio svoje usluge Sovjetima nakon što je video američko bombardovanje civila.

KGB-u je otkrio imena stotina zapadnih obaveštajaca i otkrio postojanje tajnog tunela u Istočnom Berlinu korišćenog za špijuniranje Sovjeta.

Blejka je razotkrio poljski dvostruki agent, pa je on 1961. u Velikoj Britaniji osuđen na 42 godine zatvora. Pet godina kasnije je pobegao uz pomoć merdevina od konopca.

Potom je prešao u Istočnu Nemačku i nastavio na istok, do Moskve, gde je dočekan kao heroj.