Preminula grčka glumica Irena Papas

0
EPA/CLAUDIO ONORATI

Grčka glumica i pevačica Irena Papas, poznata po ulogama u filmskim klasicima iz 1960-ih “Grk Zorba” i “Topovi sa Navarona”, preminula je u 97. godini, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

„Veličanstvena, dostojanstvena i dinamična Irena Papas bila je oličenje grčke lepote na bioskopskim platnima i na sceni, međunarodna zvezda koja je zračila helenizmom“, izjavila je grčki ministar kulture Lina Mendoni.

Ona je dodala da Irena Papas snagom svog talenta i šarmom svoje ličnosti, osvojila svet bioskopa i pozorišta.

Glumica je bolovala od Alchajmerove bolesti poslednjih godina, prenose grčki mediji. Ministarstvo kulture nije saopštilo kada je umrla.

Njena karijera trajala je 50 godina, a poslednje uloge imala je u filmovima „Mandolina kapetana Korelija“ 2001. godine sa Penelopom Kruz i Nikolasom Kejdžom i „Slika koja govori“ Manoela de Olivere 2003. godine u kome je igrala sa Katrin Denev i Džonom Malkovičem.

„Grk Zorba“, čuveni filmski hit iz 1964. godine, u kome je igrala sa Entonijem Kvinom i Alanom Bejtskom, očarao je publiku širom sveta zajedno sa muzikom, posebno „Zorbinim plesom“ kompozitora Mikisa Teodorakisa.

Irena Papas sarađivala je i sa pokojnim kompozitorom Vangelisom na albumu folk muzike.

Ostaće upamćena i po ulozi Elektre 1962. godine u istoimenom filmu reditelja Mihalisa Kakojanisa, prema delu Euripida.

Njeni liberalni politički stavovi odveli su je egzil u Italiju i SAD od 1967. do 1974. godine, u vreme vlasti desničarske vojne hunte u Grčkoj.

Papasova je bila simbol lepote Sredozemlja sa crnom kosom, bledom puti i gustim povijenim obrvama.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime