Premijera predstave“64”

0
FOTO: Boško Đorđević

Posle internacionalno uspeha drame “Tri zime”, praizvedene u National Theatre u Londonu I ovenčane najprestižnijom svetskom nagradom za dramske autorke na području engleskog jezika “Susan Smith Blackburn”, Atelje 212 postavlja praizvedbu nove drame autorkeTene Štivičić “64”, u režiji Alise Stojanović. Ova drama trebalo je da bude praizvedena u Beogradu I        istovremeno sa praizvedbom njene drame “Lowe and Apocalypse”, napisanoj po narudžbini za londonsko pozorište Arcola, ali je ta premijera pomerena do ponovnog otvaranja britanskih pozorišta.

Od Evropske autorske nagrade i Nagrade za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008) za dramu “Fragile”, Tena Štivičić je jedna od najcenjenijih autorki u evropskim pozorištima. Osim u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, dve njene drame (Dvije I Svici) izvedene su i u Beogradu, upravo u Ateljeu 212.

U drami “64” Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretomo čekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. 

Na pragu četrdesetih Eva i Danijel  trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu. 

Ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, finansijske egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da neuspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primoranih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja.

Situacije u koje ih to dovodi su smešne I bolne, dirljive I ponižavajuće, apsurdne I inspirativne.

“64” je drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti.

U predstavi igraju: Hana Selimović, Miloš Timotijević Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailovići Denis Murić.
Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja JelisavetaTatić-Čuturilo, a kompozitor Ivan Brkljačić.

U ovoj pozorišnoj sezoni, predstava “64” je sedma premijera u Ateljeu 212.