Predsednik Azerbejdžana: “Imamo samo jedan uslov za prekid vatre…”

1
(Beta/Azerbaijani Presidential Press Office via AP)

(Beta) – Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev zatražio je danas povlačenje jermenskih snaga iz oblasti Nagorno-Karabaha gde osam traju sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga i dodao da traži izvinjenje od Jerevana.

“Imam samo jedan uslov” za prekid vatre, rekao je Alijev u televizijskom obraćanju naciji.

“Oružane snage (Jermenije) treba da napuste naše teritorije”, dodao je Alijev navodeći da od jermenskog premijera Nikola Pašinijana traži da “se izvini pred narodom Azerbejdžana”.

“On (Pašinijan) treba da kaže da povlači vojnike iz okupiranih teritorija i da kaže da Karabah nije Jermenija”, dodao je predsednik Azerbejdžana.

Alijev je rekao da od jermenskog premijera traži i da definiše “detaljan plan” o povlačenju jermenskih snaga iz Nagorno-Karabah.

“U tom slučaju, će vlasti (Azerbejdžana) uvesti prekid vatre”, dodao je on.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

1 KOMENTAR

  1. Интересантно је како то у Азербејџану не постоје људи попут Вучића и Дачића ? Дубоки поштоваоци компромиса и преговарања ? Како не постоји неко као Вучић да каже Азербејџанцима да није баш све Азербејџанско у Нагорно Карабаху ? Како нема једног “маестра” спољних послова као Дачић да им објасни шта су то “нове реалности” на терену ? Колико ту сада живи Азербејџанаца ? И, уосталом, шта ће тај Азербејџан са тим силним Јерменима ? Просто, тамо нема фукаре.

Comments are closed.