Porfirije i Vučić: Izgradiće se Memorijalni centar – svesrpsko svetilište u Gonjoj Gradini

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) – U Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj, biće izgradjeno “svesrpsko svetilište – memorijalni centar u znak sećanja na jasenovačke žrtva i sve druge Srbe stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda”, saopšteno je nakon današnjeg susreta, u Patrijaršiji, poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Porfirija i predsednika države Aleksandra Vučića.

“Činimo to da sećanje na srpsko ime i prezima ne bude zatrto, tokom sastanka čuli smo se i sa Miloradom Dodikom”, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa patrijarhom Porfirijem, navodeći da će biti uložen “veliki novac”, pri čemu će Srbija dati 80 odsto a ostalo Republika Srpska.

On je najavio inicijativu da se leva obala Save, kod Beograda, nazove “Obala jasenovačkih žrtava”, navodeći da će na Starom sajmištu obezbediti prostorije za Muzej genocida, čiji je direktor Dejan Ristić prisustvovao sastanku, održanom na 80-godišnicu od formiranja logora Jasenovac.

Patrijarh Porfirije je istakao da je reč svetilište prava koja opisuje mesto stradanja u Jasenovcu, navodeći da se pamćenje nikad neće pretvoriti u “zlopamćenje”, kao i da se u tamošnjem srpskom manastiru stalno uzdiže molitva za mir i dobro medju ljudima.

“Ovako nešto čini svaki zreo narod  pokazujući poštovanje prema sebi”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, oni koji su činili monstruozne zločine u Jasenovcu, “ispisali su se iz svakog naroda, ne pripadaju ljudskom rodu”.
Govoreći o odnosu prema jasenovačkom stradanju, episkop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana – “praštati moramo a zaboraviti ne smemo”.

Prema rečima episkopa Jovana, patrijarh Porfirije je i kao mitropolit zagrebačko- ljubljanski, prvo otišao u Jasenovac pokazavši da je pravi naslednik patrijarha Germana.