Ponovo radi knjižara “Geca Kon”

0

JP Službeni glasnik svečano je otvorio knjižaru „Geca Kon“, koja je kompletno renovirana u cilju očuvanja kulturnog dobra Beograda i Srbije. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predstavnici Službenog glasnika, izdavačkog preduzeća „Prosveta“, Ministarstva privrede i srpske kulturne scene.

Direktorka JP Službeni glasnik Jelena Trivan podsetila je da je knjižara koja nosi ime najstarijeg srpskog izdavača prvi put otvorena 1901. godine, te da je Geca Kon u to vreme izdao više od 200 naslova. „Govorimo o velikom izdavaču, knjižaru i meceni, kod koga su najveći srpski književnici našli svoje mesto, zaštitu i prostor da izdaju svoju prvu knjigu. Geca Kon je stradao u Drugom svetskom ratu. Imao je mogućnost da se povuče sa Vladom Kraljevine Jugoslavije, međutim on nije hteo da pobegne, odveden je u logor i delio je sudbinu srpskog naroda. Najmanje što smo mogli da učinimo jeste da očuvamo sećanje na njega. Ovo je prava knjižara kakvu bi u ovim vremenima vodio i voleo da ima Geca Kon. Osim knjiga, u knjižari se nalazi i muzejski deo gde su zaštićene njegove lične stvari. Želeli smo da sačuvamo misiju Gece Kona, da se ovde okupljaju književnici i da ovo bude mesto po kojem će se Beograd prepoznavati“, istakla je Trivan.

„Nekada se smatralo da si književnik kada ti se knjiga nađe u izlogu Geca Kon knjižare“, prisetio se dobitnik NIN-ove nagrade i urednik u Službenom glasniku Svetislav Basara, koji je prisustvovao otvaranju i tom prilikom dodao je da je zahvalan Službenom glasniku što Geca Kon ponovo radi.

U knjižari „Geca Kon“ prodavaće se knjige svih izdavača, kao i u ostalim Glasnikovim knjižarama. U znak sećanja na Gecu Kona, biće oformljena edicija koja će nositi njegovo ime, a koja će sadržati knjige o njegovom životu, kao i obnovljena stara i zaboravljena izdanja. Knjižara poseduje i izložbeno-prodajni deo sa umetničkim delima i u njoj će se održavati i tribine, predstavljanja knjiga, razgovori sa piscima i druga kulturna dešavanja.