Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Tesla, Pekić, navijači...": O čemu su razgovarali Tusk i Vučić

"Dozvolite mi da citiram vašeg slavnog pisca Borislava Pekića koji je svoj život posvetio evopskim vrednostima demokratije i slobode i koji je pre trideset godina napisao članak pod nazivom 'Želja za Evropom', u kojem je rekao: 'Želim da istorija Srbije bude i njena budućnost, a ne samo patriotsko sećanje'"
Datum: 26/04/2018

"Tesla, Pekić, navijači...": O čemu su razgovarali Tusk i Vučić

Foto Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk u Beogradu je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a novinarima se obratio na srpskom jeziku govoreći o Vučiću kao o verovatno najvećem Srbinu i "srodnoj duši". Tusk je na kraju obraćanja citirao pisca Borislava Pekića, prenosi N1.

"Stojim ovde pored svog prijatelja i vašeg predsednika, Srbina od krvi i mesa, predsednika Aleksandra Vučića. Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od njega. Moji razgovori sa njim o našoj saradnji i zajedničkom evropskom putu uvek su veliki izazov. U njemu prepoznajem srodnu dušu. Ja sam i sam nekada bio fudbalski navijač i uvek spreman da se borim za čast svog kluba", kazao je Tusk.

!Zadovoljstvo mi je da sam ponovo u Beogradu. I zahvalan sam predsedniku Vučiću na gostoprimstvu. I kao i uvek, morao sam posebno dobro da se pripremim za posetu Srbiji. Zato što znam da ste u politici kreativni kao što je Nikola Tesla bio u nauci, efikasni kao što je Novak Đoković u tenisu i - kad god to želite - šarmantni kao kad se zaigra vaše kolo", rekao je u uvodu Tusk

On je rekao da obojica znaju da se u životu i u politici nekada mora boriti bez oklevanja, ali i da su dijalog i napor za međusobnim razumevanjem bolji od sukoba.

"Aleksandar Vučić je živi dokaz da možete u isto vreme biti veliki patriota i racionalni pragmatičar", dodao je predsednik Evropskog saveta.

Tusk je rekao i kako je sa Vučićem razgovarao o samitu o Sofiji, situaciji na Zapadnom Balkanu, i dijalogu sa Prištinom, a zatim je citirao Borislava Pekića.

"Dozvolite mi da citiram vašeg slavnog pisca Borislava Pekića koji je svoj život posvetio evopskim vrednostima demokratije i slobode i koji je pre trideset godina napisao članak pod nazivom 'Želja za Evropom', u kojem je rekao: 'Želim da istorija Srbije bude i njena budućnost, a ne samo patriotsko sećanje'. Od tada su Srbija i region prošli kroz teška vremena, sada je vreme da zajedno radimo na budućnosti", kazao je Tusk.

Pokazao sam Donaldu Tusku Briselski sporazum, Srbija je sve uradila iz Briselskog sporazuma, mi smatramo da je važno da dođemo do kompromisa. Nisam optimista, ali nemamo pravo da odustajemo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Tuskom.

Vučić je istakao da pitanje Kosova moramo da rešimo prvo sa sobom, pa sa Albancima, pa sa EU.

"Da naša deca nemaju problem kao mi danas. Rekao sam Tusku, mi možemo da prihvatamo kompromise i on to razume, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje, to nikada nikome nismo dozvolili. Ako budemo slepi kod očiju i ne razumemo šta se dešava oko nas onda ćemo samo da gubimo i sebe dovodimo u tešku situaciju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta bilo je reči i o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom. Vučić je rekao da su razgovarali i auto-putu Niš - Priština koji je važan za ceo region i povezavanje Albanaca i Srba u budućnosti i da će doprineti biznisu.

"Razgovarali smo o projektima sa Evropskom investicionom bankom, autoputu Niš-Priština. Autoputevi moraju da spajaju, nisam odustao od te ideje bez obzira na napade, veoma je važan taj put, pomoći ćemo i Srbima sa KiM, da povezujemo Albance i Srbe, doprineće još boljoj prodaji naših proizvoda na Kosovu. Želimo što pre taj autoput, naša deonica je 77 kilometara, to će dovesti mnoge investitore", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se sa EU radi i na renoviranju kliničkih centara i da je procedura za Koinički centar u beogradu blizu realizacije.

"Imamo nove projekte, rekonstrukcija lokalne infrastrukture, tu nam standard najviše pada, u našoj nesposobnosti da prihvatimo novac i projekte, nadam se novim projektima u budućnosti", rekao je Vučić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.