Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Istraživanje: Većina želi da radi u stranim kompanijama, žene očekuju 20.000 manju platu od muškaraca

Pre dve godine prosečna očekivana plata je bila 72.366 dinara, a ove godine željena prosečna zarada iznosi 80.000 dinara
Datum: 26/04/2018

Istraživanje: Većina želi da radi u stranim kompanijama, žene očekuju 20.000 manju platu od muškaraca

Profimedia

Rezultati istraživanja „Najpoželjniji poslodavac 2018" pokazuju ko su najpoželjniji poslodavci i šta anketirani kod njih najviše cene.

Istraživanje je sprovedeno u periodu januar - mart 2018, a u njemu je učestvovalo 10.157 ispitanika na sajtu Poslovi.infostud.com.

Učesnici u istraživanju su birali najpoželjnije poslodavca, naveli šta poslodavca čini atraktivnim, koliku zaradu očekuju, o kakvom tipu kompanije se radi...

Deset najbolje ocenjenih kompanija su: "Coca- Cola HBC - Srbija doo Zemun", "Telenor d.o.o.", "NIS A.D. Novi Sad", "Nordeus d.o.o Beograd", "Microsoft Software d.o.o. Beograd", "Philip Morris Services doo Beograd", "Telekom Srbija a.d Beograd", "EPS JP Beograd", "LIDL Srbija KD", "Robert Bosch d.o.o Beograd".

Došlo je do izmena na listi 20 najbolje ocenjenih kompanija u odnosu na 2016. godinu, ove godine su među najpoželjnijima dva javna preduzeća, dok nema nijedne banke. Ispitanicima su kod poslodavaca najbitniji dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera što je navelo čak njih 76 % (u odnosu na 66% 2016.). Na drugom mestu je tretman zaposlenih od strane menadžmenta, dok se visina plate, odnosno materijalni razlozi, nalaze na trećem mestu.

 

Strane kompanije najpoželjnije

Na popularnosti sve više dobijaju privatne kompanije koje su u stranom vlasništvu, jer ih je ove godine gotovo polovina ispitanika označilo kao najpoželjnije za rad.

Ovo je skok u odnosu na 2016. kada se za njih odlučilo 39% ispitanika. U državnim firmama bi radilo oko petine anketiranih, što je pad u odnosu na pre dve godine kada su one bile prvi izbor za 27% kandidata.

Beleži se i smanjeno interesovanje za rad u privatnim kompanijama u domaćem vlasništu za koje se 2016. odlučilo oko 17%, a ove godine skoro 14% anketiranih

Ovi rezultati predstavljaju značajnu promenu u odnosu na 2012. godinu, kada se u sličnom istraživanju većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27% je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom.

 

Žene očekuju 20.000 dinara niže plate od muškaraca

Pre dve godine prosečna očekivana plata je bila 72.366 dinara, a ove godine željena prosečna zarada iznosi 80.000 dinara. To je donekle i očekivano, imajući u vidu zvanične podatke, koji takođe beleže rast prosečne neto zarade u državi (u 2018. 50.048 dinara, u 2016. 46.097 dinara).

I ove godine žene priželjkuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca, oko 70.000 dinara, u poređenju s muškarcima čija očekivana plata iznosi oko 88.800 dinara.

Kada se ovi podaci ukrste sa stručnom spremom, kandidati sa završenim postdiplomskim studijama u proseku očekuju platu preko 100 hiljada dinara, dok oni sa osnovnom školom duplo niže, oko 47 hiljada dinara. Ispitanici sa završenom srednjom školom (koji predstavljaju najveći procenat radno sposobnog stanovništva) očekuju zaradu od 58.000 dinara.

 

Svaki peti ispitanik ne razmišlja o promeni posla

Četiri od pet ispitanika razmišljaju o promeni trenutnog poslodavca, a tek svakom petom to nije na pameti. U odnosu na prethodno istraživanje iz 2016, porastao je broj onih koji žele da menjaju posao, sa 73 na 81%.

Na promenu posla su najspremniji zaposleni koji kod istog poslodavca rade od 5 do 10 godina. Oni koji za istog poslodavca rade manje od godinu dana, najređe razmišljaju o drugom poslu.

Isto tako zaposleni u firmama u državnom vlasništvu u čak 85% slučajeva razmišalju o novom poslu, dok je znatno manje onih iz privatnih kompanija u stranom vlasništvu koji su na ovaj korak spremi (oko 65%).

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.