Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Hrvatski mediji pišu da Šešelj nije gazio zastavu, on odgovara: "Hoćete da kažete da smo sve izmislili? A budale nasele?"

Šešelj je upitao prisutne novinare da li mu iko veruje da se incident dogodio, a nakon što se niko nije javio rekao je: “Niko ne veruje!? E, ovo je novinarska zavera, moraćemo ponovo.
Datum: 19/04/2018

Hrvatski mediji pišu da Šešelj nije gazio zastavu, on odgovara: "Hoćete da kažete da smo sve izmislili? A budale nasele?"

Foto: Tanjug/ Filip Krinacnic

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da nije izmislio incident koji se juče dogodio u Skupštini Srbije, kada je navodno cepao i gazio zastavu Hrvatske, posle čega je parlamentarna delegacije iz Zagreba napustila Beograd, prenosi N1.

Šešelj je na konferenciji za novinare u parlamentu, rekao da je zastavu Hrvatske pocepao i izgazio na ulazu u Dom narodne Skupštine, nakon čega je u ulaznom holu, hrvatskoj delegaciji opsovao “majku ustašku”.

Na primedbe novinara da, osim saopštenja njegove stranke, nema nijednog dokaza o tome da se gaženje hrvatske zastave zaista dogodilo, Šešelj je rekao da radikali nisu snimili incident, jer se nije radilo o unapred isplaniranoj akciji, već se cepanje i gaženje zastave dogodilo spontano.

“Hoćete da kažete da smo sve izmislili? A budale nasele? To bi bilo izvanredno da je tako. Nismo izmislili. Što su se vratili u Zagreb onda? Samo zbog našeg saopštenja? Pitajte MUP ima li snimak sa ulaza u Skupštinu”, poručio je lider radikala.

Liberalni hrvatski portali tvrde da je cela priča u vezi sa gaženjem hrvatske zastave Vojislava Šešelja verovatno izmišljotina Srpske radikalne stranke, na koju je naseo hrvatski politički vrh.

Ne postoji fotografija ili snimak, navodnog, gaženja zastave Hrvatske u parlamentu Srbije, tvrdi "Indeks" i navodi da niko od hrvatskih i srpskih novinara koji su bili tamo nije vidio da se to zaista i dogodilo.

Šešelj je upitao prisutne novinare da li mu iko veruje da se incident dogodio, a nakon što se niko nije javio rekao je: “Niko ne veruje!? E, ovo je novinarska zavera, moraćemo ponovo.”

Predsednik SRS-a tvrdi i da svi “časni Srbi” i patriote podržavaju njegov postupak, i poručio je da će hrvatsku zastavu “i dalje paliti, pljuvati i gaziti”, jer je pod njom “izvršena okupacija” tzv. Republike Srpske Krajine (RSK), i proterano 300.000 Srba.

“Dabogda nam se desnica osušila kao zaboravimo RSK. Tu smo zakletvu položili na grobu Ranka Vujića, predsednika SRS za Krajinu, to obavezuje sve radikale. Ali, tu zakletvu su položili i bivši srpski radikali, koji su tada bili sa nama, i neka vode računa", poručio je Šešelj.

Najavio je i da će 6. maja SRS održati miting u Hrtkovcima, kao i da nema razloga da on bude zabranjen, jer je reč o mirnom skupu, kakav je, kako je rekao, bio i onaj 1992. godine, zbog kojeg ga je, podsetimo, Haški tribunal osudio na 10 godina zatvora.

Šešelj je ponovio da je haška presuda “lažna” i da nije bilo nikakvog proterivanja Hrvata iz Srbije, i da se on navodno samo zalagao za razmenu stanovništva, što nijedna vlast u Beogradu nije prihvatila.

Na pitanje o verbalnom napadu radikala na poslanicu DS-a Aleksandru Jerkov, Šešelj je rekao da je ona njega prva uvredila, jer je nazivanje nekoga ratnim zločincem teža uvreda nego da nekome opsujete majku.

Skupština Srbije saopštila je da ne postoji snimak incidenta u kojem je lider radikala Vojislav Šešelj navodno pocepao i izgazio zastavu Hrvatske.

"Video nadzor tog dela Narodne skupštine Republike Srbije ne pokriva mesto gde su bile postavljene zastave, jer se nalazi u mrtvom uglu u odnosu na postavljene kamere", rekli su iz Narodne skupštine za N1.

Da nakon incidenta advokat iz Rijeke Dalibor Vidović podneo je Županijskom krivičnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja, prenosi novilist.hr.

On je u prijavi naveo da postoji osnovana sumnja da je Šešelj 18. aprila 2018. godine u Beogradu počinio krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske.

“Prijavu ne bih podnosio da je Šešelj to delo počinio na teritoriji Hrvatske. U tom slučaju bi državno tužilaštvo verovatni samo reagovalo. Ovom prijavom sam hteo da upozorim na činjenicu da su se u konkretnom slučaju stekli svi uslovi za primenu krivičnog zakonodavstva, što je izuzetak u odnosu na opšte pravilo da svaka država u pravilu krivično procesuira krivična dela počinjena na svojoj teritoriji“, rekao je Vidović. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.