Počinje izgradnja najvećeg baterijskog sistema za skladištenje energije u Belgiji

  0

  U Belgiji je počela izgradnja projekta koji će predstavljati najveći baterijski sistem za skladištenje energije (BESS) kapaciteta 25MW / 100MWh. Sistem za skladištenje energije na bazi litijum-jonskih baterija kompanije Nala Renewables postaće operativan u Balenu u belgijskoj regiji Flandrija do kraja 2022. godine, u okviru topionice cinka kompanije Nystar.

  Nala Renewables predstavlja zajednički poduhvat trgovca berzanskom robom Trafigura i IFM Investors. U projekat Balen biće uloženo 30 miliona evra , dok će i lokalna flamanska vlada uložiti million evra iz fonda za stratešku podršku zaštiti životne sredine.

   „Međunarodna energetska kriza i napad Rusije na susednu Ukrajinu pokazali su nam jasnije nego ikad da su potrebna velika ulaganja u lokalnu proizvodnju čiste energije s ciljem da smanjimo zavisnost od stranih zemalja. Nažalost, obnovljiva energija nije na dohvat ruke u svakom trenutku tako da je skladištenje energije neophodno,“ rekao je Zuhal Demir, flamanski ministar energetike i zaštite životne sredine.

  Projekat Balen će doprineti balansiranju i stabilnosti elektro-energetske mreže, pored usmeravanja proizvodene obnovljive energije u periode kada je potražnja najveća. Nedavno je taj sistem odneo pobedu na aukciji za rezervne kapacitete koju je organizovao mrežni operater ELIA, kao jedan od četiri projekta BESS-a koji su dobili ugovore.

  U pitanju je najveći projekat za baterijsko skladištenje energiju trenutno u razvoju u Belgiji, zajedno sa projektom u Ruienu koji se razvija kao zajednički poduhvat Japana i Belgije.

  Cilj kompanije Nala Renewables jeste da razvije ukupno 4GW projekata obnovljive energije, koji bi bili u funkciji, u izgradnji, ili u kasnijim fazama razvoja do 2025. godine. Cilj je udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

  Nyrstar je ćerka firma kompanije Trafigura, a kompanije su rekle da će Nala Renewables graditi i upravljati projektima u blizini rudarskih infrastukturnih projekata, projekata u lukama i topionicama kompanije Trafigura.

  Projekti za baterijsko skladištenje energiju u Belgiji se razvijaju brže nego u ostalim delovima Evrope zahvaljujući tržišnim pravilima koja su naklonjenija skladištenju. Tržište je stimulativno za razvoj skladišta energije, iz razloga nedostatka fleksibilnosti mreže i loše povezanosti sa drugim tržištima.