Počela je nedelja privatnosti u Srbiji

    0

    NAJVIŠE POVREDA PRIVATNOSTI U JAVNOM SEKTORU

    Juče je u Srbiji počela Nedelja privatnosti – višednevni događaj posvećen obeležavanju 28. januara – Međunarodnog dan zaštite podataka – koju organizuju Partneri SrbijaSHARE Fondacija,  Inicijativa A11Da se znaAtina i Beogradska otvorena škola.

    U uvodnom panelu govornici su ukazali da je određeni napredak napravljen usvajanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti 2018. godine, ali da je uz izradu nove Strategije zaštite podataka o ličnosti nužno unaprediti sektorske propise koji uređuju materiju za obradu podataka o građanima, kao i da se osigura primena takvih propisa. 

    Ana Toskić Cvetinović iz Partnera Srbija ukazala je da privatnost nije privilegija, nego neotuđivo pravo svih nas, i predstavila je nalaze dvogodišnjeg monitoringa slučajeva povrede privatnosti koji pokazuje da se oni najučestalije dešavaju u javnom sektoru. Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ukazala je na značaj uspostavljanja ravnoteže između zaštite javnog zdravlja, posledica po ekonomiju i prava građana na privatnsot i nediskriminaciju. Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, istakao je da neusklađenost sektorskih propisa i nedostatak rešenja za ubrzani razvoj digitalizacije i dalje prestavljaju veliki problem. Istakao je da je za zaštitu podataka neophodna temeljna edukacija i obuka svih članova društva, kao i da je sa tom obukom neophodno početi još u osnovnoj školi. Zamenica ambasadora EU u Republici Srbiji, Mateja Norčić Štamcar, istakla je da Evropska Unija radi na razvoju institucija čiji je zadatak zaštita privatnosti i da zaštita privatnosti predstavlja deo poglavlja 23, kao i važan element poglavlja 24 za pristup Srbije Evropskoj Uniji, te je razvoj ove oblasti ključan kriterijum za evrointegranciju naše zemlje. Svetlana Jovanović, viša savetnica u Kabinetu predsednice Vlade Srbije, istakla je da je digitalizacija jedan od ključnih pripriteta Vlade i da u okviru toga izrada Strategije o zaštiti podataka o ličnosti i unapređenja celokupnog sistema zaštite podataka zauzima važno mesto.

    Drugi panel bio je posvećen diskriminaciji kao posledici povreda prava na privatnost osetljivih grupa. Jelena Kotević, viša savetnica u Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, Miloš Kovačević iz udruženja Da se zna!, Milica Marinković iz inicijative A11 i Milica Novaković, konsultantkinja Saveta Evrope složili su se da su žene, osobe sa invaliditetom i pripadnici LGBTQ+ populacije, kao i HIV pozitivne osobe česte žrtve diskriminacije u našoj zemlji i to u svakodnevnim sferama života, poput obrazovanja, ostvarivanju zdravstvene zaštite, stupanja u radni odnos. Konstatovano je da pripadnici društveno ugroženih grupa često ne znaju da je privatnost njihovo pravo, zbog lošeg tretmana kom su podvrgnuti, kao i svih ostalih egzistencijalnih problema sa kojima se suočavaju, zbog čega nisu spremni da se upuštaju u procese i postupke zaštite svojih prava, kao i zbog straha da će time izgubiti mogućnost uživanja nekih drugih prava.

    Drugi panel bio je posvećen zaštiti privatnosti dece žrtava nasilja i eksploatacije. Mitar Đurašković iz MUP-a, Sofija Todorović iz BIRN-a, Milan Aleksić iz udruženja Atina, Miroslav Jovanović iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu Srbije ukazali su na problem „curenja informacija“ o žrtvama iz nadležnih institucija, te da posebnu pažnju treba usmeriti na to da se ovakva praksa sankcioniše i zaustavi. Naglasili su da objavljivanje ličnih podataka o žrtvama nasilja u medijima nikada ne može biti opravdano interesom informisanja javnosti. Ovakva praksa dodatno otežava položaj žrtve i njen oporavak, ali i poverenje u nadležne institucije koje bi trebalo da pruže zaštitu i podršku osobama koje su doživele nasilje. Složili su se da je izuzetno važno da se sačuva identitet žrtava jer otkrivanje podataka o njima i zlodelima koja su im učinjena dovode do pogoršanja njihovog položaja, sažaljenja, osude i sličnih reakcija koje za posledicu mogu imati razvoj posttraumatskih poremećaja.

    Nedelja privatnosti organizuje se u okviru projekta “Zaštiti privatnost – odupri se pritisku” koji podržava Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Nastavlja se i danas, 25. januara, panelima o privatnosti u sektoru zdravstva, marketingu i savremenom obrazovanju. Program i prijavu za događaj pronađite na Nedelja privatnosti.