Plenković “zgrožen” spomen-pločom Milanu Tepiću u Banjaluci, upućena protestna nota

1
(BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/DS)

 (Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je zgrožen odlukom vlasti Banjaluke da podignu spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. razneo u skladištu oružja u Bjelovaru, ubivši 11 hrvatskih vojnika.

“Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen-ploča neprihvatljiva i deplasirana, te osudjujemo to”, rekao je Plenković u Splitu, prenela je agencija Hina.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštiilo je da je ambasador u Sarajevu uručio protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH zbog jučerašnjeg otkrivanja spomen-ploče Tepiću u Banjaluci.

Ministarstvo je navelo da se otkrivanjem spomen-ploče Tepiću “veliča teroristički čin osobe koja je tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji, svesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara”.

Tepić je 29. septembra 1991. godine detonirao eksploziv i razneo skladište oružja u Bjelovaru kako bi sprečio da ono pripadne hrvatskim snagama.

1 KOMENTAR

  1. Tipican primjer heroja , Milan Tepic dao je zakletvu svojoj zemlji i za nju dao svoj zivot , kad su ga teroristi napali , Slava heroju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime