(Beta-AP) – Gradjani Rumunije danas glasaju na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da donesu odredjenu stabilnost zemlji s jednom od najviših stopa emigracije u EU.

Nakon što je Rumunija u poslednjih pet godina imala isto toliko premijera usled rekonstrukcija i izglasavanja nepoverenja Vladi, većina anketa pokazuje da će birači na današnjim izborima podržati reformski orijentisane političare ujedinjene u rešenosti da državu udalje od bloka drugih postkomunističkih zemalja kao što su Madjarska i Poljska, na čijem su čelu evroskeptični populisti.

Očekuje se da će vladajuća Nacionalna liberalna stranka (PNL), konzervativna proevropska partija desnog centra, dobiti najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu.

Njen najveći rival je umereno leva Socijaldemokratska partija (PSD) koja je na prethodnim izborima 2016. godine dobila najviše glasova. Ta stranka, koja je dominirala rumunskom političkom scenom od pada komunizma 1989. godine, dala je od prethodnih izbora tri premijera, pre nego što je PNL u oktobru prošle godine formirala manjinsku vladu desnog centra.

Vlade koje je predvodila PSD bile su na meti teških kritika Evropske unije zbog mešanja u rad pravosudnog sistema i brojnih korupcionaških skandala u kojima su akteri bili neki od njenih najpoznatijih članova.

Haotičan period vladavine socijaldemokrata doveo je do dvogodišnjih masovnih protesta na kojima je u prvi plan izbila generacija relativno mladih, proevropskih političara obrazovanih u inostranstvu koji su ukazivali na raširenu korupciju i zloupotrebe u ministarstvima i drugim državnim institucijama.

Neki od njih su kandidati na današnjim izborima za svih 329 članova donjeg doma parlamenta i 136 senatora.

Ankete predvidjaju da će PSD dobiti oko 20 odsto, isto koliko i nova progresivna snaga, koalicija USR-PLUS, koju čine i proevropske tehnokrate i aktivisti u oblasti socijalne pravde i borbe protiv korupcije. Članovi te koalicije imaju različite poglede na mnoga kulturna pitanja.

Koalicija USR-PLUS usmerila je kampanju ka mladim i razočaranim biračima, obećavajući depolitizaciju i temeljnu reformu javne uprave i iskorenjivanje korupcije.

Obećala je i ukidanje poreza na prihod zaposlenima koji rade za minimalnu platu, kao i stvaranje dobro plaćenih poslova kako bi zadržala mlade, visoko obrazovane Rumune koji su u velikom broju napustili zemlju posle njenog ulaska u EU 2007. godine.

Ta koalicija koja će najverovatnije biti tas na vagi u procesu formiranje vlade, obećala je da neće biti deo parlamentarne većine čiji bi deo bila i PSD, ali je nagovestila i da nema nameru da bude podredjena konzervativnoj PNL u budućoj koalicionoj vladi.

Većina analitičara navodi da će PNL i progresivna koalicija USR-PLUS ipak postići kompromis o novoj vladi.

Pravo glasa na današnjim izborima ima oko 18 miliona gradjana. Oni će glasati na 18.000 biračkih mesta širom zemlje.

Na značaj dijaspore ukazuje podatak da je u drugim državama utvrdjeno 748 biračkih mesta, gotovo dva puta više nego pre četiri godine.

Rumunija je i pre pandemije korona virusa bila teško pogodjena siromaštvom, pošto više od 25 odsto od 19 miliona stanovnika živi sa manje od 5,5 dolara na dan. Pandemija je dodatno pogoršala strukturne probleme i dovela pred kolaps prenapregnut zdravstveni sistem.

U Rumuniji, sedmoj članici EU po broju stanovnika, zaraza korona virusom potvrdjena je kod više od pola miliona ljudi, a od posledica infekcije umrlo je više od 12.000.

Očekuje se da će, usled mera uvedenih radi suzbijanja korona virusa, rumunski fiskalni deficit porasti ove godine na oko devet odsto bruto domaćeg proizvoda, sa 4,3 odsto koliko je iznosio 2019. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.