Pentagon briše Trampove odluke: Kineski “Xiaomi” skinut sa “crne liste”

0

(Beta) – Pentagon je prihvatio da kineskog proizvoača telefona “Xiaomi” skine s “crne liste” na koju ga je stavila vlada bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Pentagon je time odustao od žalbe na odluku američkog saveznog sudije u tom slučaju, pokazuju sudski dokumenti.

Samo šest dana pred kraj Trampovog mandata, američka administracija stavila je na „crnu listu“ “Xiaomi”, kao i popularnu video-platformu TikTok i kineskog naftnog giganta “CNOOC”, optužujući ih za veze sa kineskom vojskom.

Firma “Xiaomi” je u žalbi povodom toga osudila tu „nekorektnu“ odluku koja joj je onemogućila da prođe redovnu proceduru.

Savezni sudija Vašingtona je 15. marta presudio da američka ministarstva odbrane i finansija, koja su stavila kinesku firmu na tu crnu listu, nisu dokazala da su bili presudni interesi nacionalne bezbednosti.

U dokumentu podnetom sudu u utorak, advokati američke vlade ukazali su da se neće suprotstaviti toj odluci sudije i najavili da će povući stav da je “Xiaomi”, kako je tvrdila Trampova vlada, „vojna kineska komunistička firma“.

Posle te objave, vrednost akcija “Xiaomi-ja” porasla je za 11,3 odsto na 3,45 dolara na berzi u Njujorku.

Xiaomi, koji je prevazišao američki „Epl“ i 2020. postao treći svetski proizvođač „pametnih telefona“, bio je jedna od devet kineskih firmi na „crnoj listi“ kojom je Trampova vlada produbila diplomatsku napetost s Kinom.