Pedeseti dan rata u Ukrajini: Moskva upozorava Finsku i Švedsku na posledice ulaska u NATO, “teško oštećen” vodeći ruski brod crnomorske flote, Bajden rekao da je spreman da ide u Ukrajinu

0
(Beta/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Počeo je pedeseti dan rata u Ukrajini. Kijev kaže da je dogovoreno devet humanitarnih koridora, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je vodeći brod njene crnomorske flote ozbiljno oštećen. Rusija tvrdi da je stekla punu kontrolu nad Marijupoljom, a ukrajinsko Ministarstvo odbrane kaže da deo ukrajinskih vojnika i dalje učestvuje u odbrani grada. Za to vreme Sjedinjene države šalju artiljeriju, oklopna vozila i helikoptere u Ukrajinu.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, iz sata u sat, pratite na sajtu Nedeljnika.

20.15 – Evakuisana je cela posada ruske  krstarice “Moskva” iz crnomorske flote koja je danas teško oštećena u, kako ukrajniski zvaničnici navode njihovom napadu projektilom, dok Moskva to negira prizanjući samo požar.

Krstarica je bila 60 do 65 nautičkih milja južno od Odese kada se požar, koji je trajao nekoliko sati, razbuktao. 

Rusija je saopštila da je požar na brodu, na kojem bi obično bilo 500 mornara, primorao celu posadu da se evakuiše, da je požar ugašen i da će brod biti odvučen u luku sa netaknutim lanserima navodjenih projektila.

21.20 – Džo Bajden je u četvrtak signalizirao da je njegova administracija u procesu odlučivanja da li da pošalje visokog američkog zvaničnika u Ukrajinu. Američki predsednik je napomenuo da bi i sam bio spreman da ode, ali se u krugovima Vašingtona govori da bi svaki takav potez verovatnije uključivao američkog državnog sekretara Entonija Blinkena ili ministra odbrane Lojda Ostina.

19.40 – Ukrajinski parlament je danas usvojio rezoluciju kojom se akcije ruske vojske u toj zemlji označavaju kao genocid i pozvao vlade drugih država i parlamente da učine isto.

“Akcije Rusije imaju za cilj sistematsko i potpuno uništenje ukrajinskog naroda, uskraćivanje prava na samoopredeljenje i samostalan razvoj. To zahteva da akcije ruskih oružanih snaga tokom agresije započete 24. februara momentalno budu označene kao genocid nad ukrajinskim narodom”, navodi se u rezoluciji.

19.20 – Turska i dalje radi na organizovanju sastanka Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Govoreći za turski novinski kanal NTV, Čavušoglu je rekao da Turska nastavlja da pristupa razgovorima između ruskog i ukrajinskog predsednika sa „opreznim optimizmom“, dodajući: “Znamo da će se o kritičnim temama odlučivati na nivou lidera, pa ćemo pokušati da okupimo lidere”.

19.07 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je evropske zemlje koje nastavljaju da kupuju rusku naftu da „zarađuju svoj novac na krvi drugih ljudi“. U intervjuu za Bi-Bi-Si, Zelenski je izdvojio Nemačku i Mađarsku, optužujući ih da blokiraju napore za embargo na prodaju energije, od čega Rusija ove godine može da zaradi do 250 milijardi funti. Zelenski je takođe pozvao zapadne zemlje da pošalju više oružja Ukrajini. “SAD, Velika Britanija, neke evropske zemlje – pokušavaju da pomognu i pomažu. Ali ipak nam treba ranije, pre i brže”.

19.05 – Vlasti Rusije su otvorile krivičnu istragu protiv novinara iz Sibira Mihaila Afanasjeva čiji je portal objavio kritički sadržaj u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, navode ruski mediji.

Afanasjeva, glavnog urednika portala Novi fokus, u republici Hakasija, bezbednosne snage su juče uhapsile zbog teksta o 11 policajaca koji su navodno odbili da idu u Ukrajinu, u sklopu ruske vojne operacije u toj zemlji.

On je danas optužen za “svesno širenje lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama, za šta zakon usvojen početkom marta predviđa kaznu do deset godina zatvora.

18.15 – Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas tražio da se, zbog krize izazvane ruskom ofanzivom na Ukrajinu, ruski izvoz goriva preusmeri iz Evrope u Aziju i optužio Evropljane da “destabilizuju tržište” da bi eliminisali ugljovodonike iz Rusije.

“Pretpostavićemo da će u budućnosti isporuke Zapadu opasti”, rekao je on na sednici vlade o energetskom sektoru u kontekstu međunarodnih sankcija. Zbog toga Rusija mora da “preorijentiše izvoz ka tržištima na jugu i istoku koja brzo rastu”, dodao je on.

“Evropske zemlje stalno govore o tome da se neće snabdevati iz Rusije i time destabilizuju tržište i podižu cene”, optužio je ruski predsednik.

18.10 – Ruske vlasti optužile su ukrajinske snage da su izvršile vazdušne udare na rusku oblast Brjansk koja se graniči sa Ukrajinom, još jedan u nizu navoda o prekograničnim napadima Kijeva na rusku teritoriju.

Istražni komitet Rusije je naveo da su dva ukrajinska vojna helikoptera ušla u vazdušni prostor Rusije u i da su sa male visine izvršili najmanje šest vazdušnih udara na stambene objekte u selu Klimovo, udaljeno oko 11 kilometara od ruske granice.

17.30 -Vlada Velike Britanije najavila je sankcije protiv dvojice ruskih oligarha: direktora fudbalskog kluba Čelsija Judžina Tenenbauma i još jednog saradnika vlasnika Čelsija Romana Abramoviča, Davida Davidoviča. Tenenbaum će biti podvrgnut zamrzavanju imovine, kao i transportnim sankcijama, što znači da bi svaki brod ili avion u njegovom vlasništvu, zakupljen, pod kontrolom ili kojim upravlja mogao biti zadržan ako uđe u Britaniju. Davidoviću, koji je opisan kao Abramovičeva „mnogo niže profilisana desna ruka“, biće zamrznuta imovina i zabranjena putovanja i uvedene sankcije za transport.

17.15 – Parlament Moldavije je danas usvojio zakon koji zabranjuje isticanje ruskih vojnih simbola i predviđa novčane kazne za prekršioce.

Zakonom je zabranjeno isticanje slova “Z” i “V”, koja ruske snage koriste tokom invazije na Ukrajinu, kao i ruskog vojnog simbola “Georgijevska lenta” (crno-naranžasta traka), prenose mediji u Rusiji.

Za javno isticanje tih simbola u Moldaviji predviđena je kazna od 250 do 500 dolara.

16.47 – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da će Rusija biti prinuđena da preduzme sve neophodne bezbednosne i odbrambene mere ukoliko se Švedka i Finska pridruže NATO paktu, prenosi Gardijan.

16.18 – Turski zvaničnik odbacio je tvrdnje da je jedan od njihovih brodova pomogao članovima posade ruske krstarice “Moskva”, prenosi BBC.

Takvu tvrdnju je izneo litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas. On je takođe rekao da su turske i rumunske vlasti potvrdile da je brod potonuo. Turski zvaničnik ovu informaciju nije komentarisao.

Rusko ministarstvo odbrane ne odustaje od tvrdnje da se brod i dalje nalazi na površini i odbija navode da je “Moskva” pogođena od strane ukrajinskih snaga.

15.43 – Ministar spoljnih poslova Republike Irske Sajmon Kovenej rekao je u Kijevu da njegova zemlja, uprkos svojoj vojnoj neutralnosti, neće ostati neutralna kada je u pitanju rat u Ukrajini, prenosi Gardijan.

Kovenej je prvi ministar spoljnih poslova Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je posetio Ukrajinu otkako je počela ruska invazija.

15.09 – Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk kaže da za danas dogovorena nova razmena zatvorenika i da će ukupno 30 Ukrajinaca otići kući.

Vereščukova dodaje da je reč o pet oficira, 17 vojnika i osam civila.

15.03 – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u četvrtak da je granična stanica u Brjansku pogođena minobacačem iz Ukrajine, u poslednjem u nizu prijavljenih prekograničnih napada za koje Moskva kaže da bi mogli da izazovu eskalaciju sukoba.

U incidentu niko nije povređen, ali su neka vozila oštećena, rekao je portparol FSB za državnu televiziju. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane i vojska nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

14.42 – Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će Rusija usmeriti transport energenata na istok, pošto evropske zemlje pokušavaju da smanje oslanjanje na ruski gas.

“Zemlje EU govore o prekidu snabdevanja energijom iz Rusije i time dižu cene i destabilizuje tržište”, ističe Putin.

13.37 – Ukrajinska Južna vojna komanda saopštila je da su njene snage pogodile komandni brod ruske Crnomorske flote krstarećom raketom “neptun”, uz tvrdnju da mu je naneta značajna šteta i da je raketna kratarica počela da tone, prenosi Rojters.

U objavi na Fejsbuku navodi se da je požar nastao posle raktnog udara. Dodaje da su, zatim, spasilačke brodove omela eksplozija municije na brodu kao i loše vreme koje je dovelo do toga da je “Moskva” počela da tone.

13.09 – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je u martu formirao Grupu za odgovor na krizu o globalnim implikacijama rata u Ukrajini na hranu, energiju i finansije, pozvao je sve zemlje, kad je reč o hrani, da svoja tržišta drže otvorenim i da se odupru prekomernom gomilanju sirovina i proizvoda.

12.52 – Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskva, glavnom brodu ruske Crnomorske flote, pod kontrolom i da su preduzete mere da se plovilo odvuče nazad u luku, prenosi Rojters.

Navodi se da je požar izbio posle eksplozije municije na brodu i da glavno naoružanje krstarice nije oštećeno kao i da je posada evakuisana.

12.16 – Ruski istražni komitet saopštio je da otvara krivične slučajeve zbog navodnog mučenja zarobljenih ruskih vojnika U Ukrajini. Komitet, koji istražuje velike zločine, saopštio je da su ukrajinske snage zarobile neke ruske vojnike u regionima Zaporožja i Mikolajeva i da ih je ukrajinska služba bezbednosti ilegalno držala, prenosi Rojters.

11.47 – Da li će biti novog pomeranja NATO saveza ka granicama Rusije?

11.33 – Francuska i Džerzi uvode nove pakete sankcija ruskom oligarhu…

11.12 – Bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitri Medvedev rekao je da će Moskva morati da preduzme određene mere u Baltiku ako Finska i Švedska postanu članice NATO-a.

“Niko razuman ne želi veće cene i poreze, pojačane tenzije duž granica, iskandere, hipersonično oružje i brodove sa nuklearnim oružjem, bukvalno nadohvat ruke od sopstvenog doma. Nadajmo se da će pamet naših severnih suseda ipak pobediti”, naveo je Medvedev na svom Telegram nalogu, a prenosi RTS.

10.27 – Novo obraćanje ukrajinskog predsednika…

10.12 – Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla da je dogovoreno otvaranje devet humanitarnih koridora, uključujući i izlazak civila privatnim automobilima iz opkoljenog Marijupolja.

9.45 – Od početka rata u Ukrajini poginula su 1.932 civila, a 2.589 osoba je ranjeno, saopšteno je iz Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR). Navodi se da je većina civila poginula od ekplozivinih naprava sa širokim udarnim područjem, uključujući tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme, kao i rakete lansirane iz vazduha.

9.23 – Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se u taj grad vratilo dve trećine stanovnika koji su iz njega otišli ​​nakon početka rata.

“Dve trećine Kijevljana se već vratilo. Vraćaju se svakog dana, uprkos preporukama. Ali, ne možemo da zabranimo, možemo samo da preporučimo”, kaže Kličko i dodaje da se još ne isplati vraćati se u grad – javni prevoz ne radi, a na punktovima se vrše kontrole.

Kancelarija OHCHR veruje da su stvarne brojke znatno veće, pošto je mnogi izveštaji još uvek čekaju potvrdu.

8.47 – Borbe u Marijupolju, koji je ostao u ruševinama nakon šestonedeljnog napada, izgleda da se nastavljaju oko industrijskog okruga Azovstal, javlja BBC.

Ako Rusija zauzme to područje, navodno bi imala punu kontrolu nad gradom.

8.21 – Ruska krstarica Moskva “teško je oštećena” u eksploziji municije, javile su u danas ruske državne agencije pozivajući se na ministarstvo odbrane, dok ukrajinska strana tvrdi da je brod pogođen krstarećim projektilima Neptun, javljaju lokalne novinske agencije, a prenosi BBC.

7.45 – Gradonačelnik Кijeva Vitalij Кličko izjavio je da se u taj grad vratilo dve trećine stanovnika koji su iz njega otišli ​​nakon početka rata.
“Dve trećine Кijevljana se već vratilo. Vraćaju se svakog dana, uprkos preporukama. Ali, ne možemo da zabranimo, možemo samo da preporučimo”, kaže Кličko i dodaje da se još ne isplati vraćati se u grad – javni prevoz ne radi, a na punktovima se vrše kontrole.

Prema Кličkovim rečima, gradske vlasti se oslanjaju isključivo na preporuke vojske koja i dalje upozorava na opasnost od raketnih napada.

7.30 – Кomandni brod ruske Crnomorske flote, raketna krstarica “Moskva”, teško je oštećen u požaru nakon što je municija na brodu eksplodirala, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Agencija Interfaks prenosi da je sva posada evakuisana i da je istraga u toku.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik prethodno je rekao je da je brod pogođen sa dve rakete, ali za to nije pružio dokaze, navodi Rojters.