Panović: Paradoks je da date mandat gej premijerki, a otkažete Paradu ponosa

1
Printscreen/YouTube/NOVA S

“Brnabić je prošla inicijaciju u partiji, ona je uporinim radom dokazala da je naprednjakinja u punom kapacitetu”, komentarisao je izbor mandatarke programski direktor Demostata Zoran Panović. Kako kaže, paradoks je da date mandat gej premijerki, a otkažete Paradu ponosa.

„Kada je 2017. Ana Brnabić bila neka vrsta senzacije, tada je važila kao neko liberalno lice, hit politički, dok je Miloš Vučević bio dokazan tvrdi konzervativni naprednjak, a sada ko je tu liberalniji, mislim da je Brnabić stigla u dobroj meri Vučevića“, smatra Panović.

Izbor Ivice Dačića na mesto koordinatora svih službi bezbednosti znači da sa te pozicije odlazi Neboja Stefanović.

„Moguće da neće biti ni ministar. Ako treba da se bira od nekog rusofila, pragmatizam bi nalagao da se izabere Dačić. Njegova fleksibilnost je vešta. Ako ne bude Vulin ministar, biće proporcionalnih rešenja. Možda je politički bilo poštenije da SNS pravi manjninsku Vladu i da preuzme odgovornost, a da se SPS na drugi način namiri“, kaže Panović.

Na pitanje šta čeka Anu Brnabić, Panović podseća da opet imamo neku vrstu oročenja.

„Uvek imamo prolongiranja, to je vrlo vešta tehnologija. Koliko to deluje pomalo bizarno. U Sloveniji sam pratio izbore koji su bili 24. aprila, a 3. su bili naši. 25. maja Golob je posato premijer, od 25. maja Slovenija ima premijera a mi sad dolazimo do mandatara. To je dobro za tehnologiju vlasti, ali pokazuje da neke stvari sistemski nisu u redu“, kaže Panović.

„Neće ovde premijerka imati nešto specijalno, Vlada je servis predsednika republike koji jedini ima puni legitimitet, nama bi jeftinije bilo da uimesto Vlade imamo izvršno veće“, dodao je.

Kaže da Vučić ima legitimitet jer je izabran većinski, a da je „Brnabić transmisija Vučića“.

„Ovde je problem jer moramo da menjamo Ustav, bolje promnite član 115. kod Vučića je autoritarnost veća pa se vidi, nama uvek šeta moć, moramo da uskladimo Ustav sa realnom situacijom. Nama možda više leži predsednički sistem, iako je Vučić u prvoj fazi probao da uvede kancelarski sistem“, kaže programski direktor Demostata.

1 KOMENTAR

  1. Парадокс је и то да сви ви новинари од интегритета нисте на страту ове напредњачке власти изашли и рекли да је Вучић карикатурални политичар који ће Србију и осрамотити и ојадити за сва времена, него сте налазили чак и многе речи похвале.

Comments are closed.