Pad vrednosti bitkoina nakon odluka kineskih vlasti: “Oni već nekoliko meseci vrše pritisak na kripto prostor”

0

Cena bitkoina pala je u sredu za skoro trideset odsto nakon što je kineska vlada suzbila bankarsku upotrebu kriptovaluta, ubrzavši dugo predviđenu rasprodaju, preneo je Gardijan.

Tako je najveća digitalna valuta na svetu juče u toku dana pala na vrednost od oko 30.000 američkih dolara, što predstavlja pad za više od 50 odsto od kako je sredinom aprila dostigla rekordnu vrednost od 64.000 američkih dolara.

Međutim, do srede uveče, cena bitkoina porasla je na oko 38.500 američkih dolara, prema podacima kompanije Refinitiv.

Kritičari mesecima predviđaju rasprodaju, tvrdeći da kriptovaluta nema unutrašnju vrednost. Guverner Engleske banke Endrju Bejli čak je upozorio da investitori treba da budu spremni na to da izgube sav novac ako se petljaju u trgovinu kriptovalutama. U međuvremenu, Evropska centralna banka uporedila je meteorski uspon bitkoina sa drugim šprekulativnim balonima poput „Tulipomanije“ i “Južnog mora u 17. i 18. veku.

Takođe, trgovanje kriptovalutom je pod pritiskom ove nedelje i nakon niza tvitova izvršnog direktora Tesle Ilona Maska, jer su se deoničari uplašili mogućnosti da je Mask podržao decentralizovne kovanice.

Ipak, onaj najveći i najnoviji udarac stigao je iz Kine, gde su regulatori finansijske industrije saopštili da banke i druge kompanije ne smeju da nude klijentima bilo koje usluge koje uključuju kriptovalute. Takođe su upozorili na rizike povezane sa trgovanjem kriptoimovinom.

„U poslednje vreme cene kriptovaluta su najpre strmoglavo skočile,a potom i strmoglavo pale, a špekulativno trgovanje kriptovalutama je toliko u porastu da ozbiljno narušava sigurnost imovine ljudi i remeti normalan ekonomski i finansijski poredak“, navodi se u saopštenju kineskih vlasti.

Vest je ubrzala rasprodaju koja je započela prošle nedelje nakon što je Mask, viđen kao čvrsti pristalica kriptovaluta, obustavio planove da kupcima Tesle dozvoli kupovinu automobila u bitkoinima.

Ranije ove nedelje Mask je takođe bio primoran da pojasni da Tesla nije prodao nijedan bitkoin.

Posle pada vrednosti bitkoina, Mask je na Tviteru objavio da Tesla ima „dijamantske ruke“, što u slengu znači da je kompanija stabilna uprkos divljanju cena, piše Gardijan.

Maskova sposobnost da pomera cene jednim tvitom dala je dodatno alibi kritičarima koji kažu da su kriptovalute suviše nestabilne.

Glavni direktor za investicije Sako banke Stin Jakobsen kaže da se čini kako je najnovija rasprodaja bila “dublja” od prethodnih epizoda i da je pogodila druge kripto valute, poput eteriona, koji je tokom rasprodaje opao za skoro 40 odsto. Sa 3.400 dolara, pao je na vrednost manju od 2.000 dolara, pre nego što se kasnije oporavio na oko trenutnih 2.850 dolara. Ukupan registrovan pad je 16 odsto na dnevnom nivou, prema podacima Koinbejsa.

Kriptovaluta dogkoin takođe je pala za više od 40 odsto.

Analitičar tržišta na “Markets.com” Nil Vilson smatra da bi i druge države mogle da slede primer Kine, što sa pravom zabirnjava investitore u kriptovalute.

„Kina već neko vreme vrši pritisak na kripto prostor, ali ova odluka označava intenzivnije procese. Druge zemlje bi to mogle da kopiraju u trenutku kada centralne banke napreduju ka sopstvenim digitalnim valutama“, rekao je Vilson.

“Do sada su zapadni finansijski regulatori bili prilično opušteni oko bitkoina, ali ovo bi uskoro moglo da se pormeni“, dodao je Vilson.

Akcije kompanije “Tesla Inc” pale su u sredu za 2,5 odsto, što je bilo manje od stanja na širem tržišta. Tesla je početkom februara objavio da je kupio oko 1,5 milijardi dolara u bitkoinima, a kasnije je prodao oko deset odsto ove kriptovalute po ceni od 101 milion dolara.