Otvaranje izložbe „Prizori mašte“ u KvArt BW

  0
  Foto: promo

  Izložba „Prizori mašte“ realizuje se u okviru kustoskog projekta „Perspektiva 22“ čiji je cilj predstavljanje i promovisanje neafirmisanih umetnika

  Izložba Prizori mašte umetnice Bogdane Perić biće otvorena u sredu, 17. avgusta u 20 časova u izložbenom prostoru KvArt BW,na drugom spratu Galerije.

  Foto: privatna arhiva

  Posetioci će imati priliku da vide najnoviju seriju radova mlade umetnice koja izlaže samostalno po treći put. Izložba je deo kustoskog projekta „Perspektiva 22“ istoričarke umetnosti Ane Kršljanin čiji je fokus na predstavljanju i promovisanju neafirmisanih autora. Projektom se prvenstveno teži otkrivanju mladih talenata i povećavanju njihove vidljivosti na umetničkom tržištu.

  Jarki kolorit i asocijativni pejzaž su tačke prepoznavanja Bogdane Perić. Ona pejzažne površine svodi na metaforu, a fokus autorkinog interesovanja su osnovni likovni elementi – boje i oblici. Umetnica komunicira sa posmatračem kroz rad koji kod svakog subjekta budi drugačiju asocijaciju i individualno poimanje istih oblika i predstava. Najveću slobodu ostvaruje kroz eksperiment i znatiželju kombinujući razne materije sa akrilom čime doprinosi bogatstvu struktura koje se pojavljuju na planu.

  „Predmet mog interesovanja prilikom stvaranja ovakve vrste pejzaža je spoznaja i razumevanje svesti. Želim da ispitam posmatrača o njegovoj ličnosti i stavovima dok to zapravo čine slike. U svakom se ljudskom biću kriju emocije o kojima se retko govori, a opservacijom pejzaža težim ka tome da posmatrača stavim u ulogu subjekta, i da on meni kaže šta za njega predstavlja određeni pejzaž. Zato ovi pejzaži sadrže psihološki momenat kojim želim da se posvetim emocijama publike“ , rekla je autorka.

  Bogdana Perić rođena je 1998. godine u Prištini, a diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na odseku za grafiku. Od novembra 2021. godine je članica ULUS-a. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

  Izložba će biti otvorena do 31. avgusta2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.