Otkrivena veza između bolova u leđima i upornih glavobolja

0
Foto: Profimedia

Osobe koji imaju uporne bolove u leđima ili uporne glavobolje u dvostrukom su riziku da obole od oba poremećaja, otkrilo je novo istraživanje sa Univerziteta Varvik.

Rezultati, objavljeni u časopisu “Headache and Pain”, ukazuju na povezanost obe vrste bola koja bi mogla ukazati na zajednički tretman, prenosi N1.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta u Varviku koji finansira Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja (NIHR) vodili su sistematski pregled četrnaest studija sa oko 460.000 učesnika.

Tim je pokušao da utvrdi povezanost između upornih glavobolja i upornih bolova u donjem delu leđa. Oni su otkrili povezanost između ove dve vrste hroničnog bola, a pacijenti su imali veću verovatnoću da će patiti i od jednog i od drugog, za razliku od onih koji nemaju bolove u leđima i glavobolje. Odnosno, u njihovom slučaju, jedan problem vuče drugi.

Povezanost ove dve vrste bola je mnogo veća kod osoba koje pate od migrena.

Istraživači su se fokusirali na osobe sa hroničnim glavoboljama, one koje imaju glavobolju većinu dana tokom najmanje tri meseca, i osobe koji imaju trajne bolove u donjem delu leđa.

Ovo su dva vrlo česta poremećaja koji su vodeći uzroci invalidnosti u celom svetu. Otprilike jedna od pet osoba ima uporni bol u donjem delu leđa, a svaka 30. osoba ima hroničnu glavobolju.

Profesor Martin Andervud, sa Medicinskog fakulteta u Varviku, kaže da se na ova dva poremećaja uglavnom gledalo odvojeno kada su uzroci i terapija u pitanju. On smatra da bi kod tih osoba mogao da postoji zajedniči uzrok problema.

“Možda postoji nešto u vezi između načina na koji ljudi reaguju na bol, čineći neke ljude osetljivijim i na fizičke uzroke glavobolje, naročito na migrenu, i na fizičke uzroke bola u leđima. Možda postoje i fundamentalniji načini na koji mozak tumači signale bola”, rekao je profesor.

Trenutno postoje specifični tretmani i lekovi za pacijente sa perzistentnom migrenom. Kod bolova u leđima, lečenje se fokusira na vežbanje i manualnu terapiju, ali može da uključuje kognitivne pristupe ponašanja i pristupe psihološkoj podršci osobama kojima je bol u leđima takav da su gotovo nepokretni.

Istraživači smatraju da te vrste sistema podrške u ponašanju mogu takođe pomoći ljudima koji žive sa hroničnom glavoboljom.

“Zajednički pristup bi bio primeren jer postoje specifični tretmani za glavobolju i osobe sa migrenom. Mnogi od načina na koji pristupamo hroničnom mišićno-koštanom bolu, posebno bolovima u leđima, mogli bi da pomogne ljudima da žive bolje sa svojim zdravstvenim problemom”, dodao je profesor Andervud.