“Osećam se bedno. Ja sam budala koja ne ume da ćuti…”: Akademik Zoran Lj. Petrović o dešavanjima na Institutu za fiziku

3
screenshot

Jedan od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike, akademik Zoran Lj. Petrović, izjavio je za N1 da se oseća bedno nakon odluke Naučnog veća Instituta za fiziku u Beogradu da mu ne daju pozitivno mišljenje za produžetak radnog odnosa, a kao razlog za takvu odluku, rekao je, vidi u lošim odnosima koje ima sa direktorom Instituta.

Petrović je rekao da ga je odluka Naučnog veća donekle iznenadila, ali i nije, imajući u vidi šta mu se sve dešeavalo u poslednjih pet godina.

“Da budemo iskreni, osećam se bedno. Znate, ja imam artritis, i ponekad me bole kolena i jedva hodam, i onda mi svi dolaze i imam punu pažnju, ali to je i nešto što me čini tužnim. I ovo je nešto gde mi prilaze ljudi, i ja se pitam zašto sam došao u ovu situaciju”, rekao je Petrović.

Radni odnos osobi koja je navršila 65 godina do letos je mogao da se produži za još dve godine, ali je u međuvremenu to povećano na pet godina, podsetio je Petrović.

Direktor Instituta, kako je rekao akademik, tvrdi da nema sredstava za njegovu platu, i da će na umesto njega primiti tri mlade osobe na Institut.

“Ja kažem: ‘Fino, ali šta će te mlade osobe da rade?’ Moj zadatak je da pravim mesto za te mlade osobe pod naučnim suncem. Imam nogu u vratima mnogima u svetu, koja mogu da otvorim mladim ljudima”, istakao je on.

Odluka Naučnog veća, uveren je Petrović, doneta je po diktatu direktora sa kojim je, priznaje, u jako lošim odnosima.

“Naučno veće je dalo negativno mišljenje o meni kao zaslužnom čoveku, a odluka je na direktoru, pa će sad direktor biti veliki čovek i reći: ‘hajde, evo ti’, ili će reći: ‘evo, neće te ljudi’, kao što je to iskoristio za druge saradnike. Vrlo je specifična i uska odluka. Odluka govori kakav sam ja kao naučnik i kao čovek. ‘Ja sam sjajan kao naučnik, ali kao čovek (gestikulira rukom)’ – ovo sam citirao članove uprave Instituta koji mi stalno to govore. Ja sam budala koja ne ume da ćuti, i kao takav ja sam zaista loš čovek. Loš sam čovek zato što sam uspostavio svetske kriterijume u svojoj grupi”, naveo je.

Petrović je rekao i da je direktor organizovao posebne sastanke sa pojedinim članovima Naučnog veća kojima je govorio da nema sredstava za njegovu platu i da će, ukoliko mu daju pozitivno mišljenje, njima biti umanjene zarade.

“I to mi je potvrdilo puno ljudi. Svi direktni učesnici uz molbu da im se ne govori ime, ili oni indirketni koji su čuli od direktnih učesnika. Ostajem kao neki Kalimero koji se buni, hteo bi još para. Pitanje je zašto hoću da odem, imam petoro unučadi, zabavu za svaki dan, ceo dan”, rekao je Petrović uz ocenu da direktor njegovim slučajem kolektivu šalje poruku – evo šta će biti ako se pobunite.

Rekao je i da ima 20 saradnika u svoj grupi na Institutu i da se plaši da će grupa biti rasturena kada on više ne bude tu.

Nauka nije privreda, dodao je Petrović, i rad naučnog instituta sastoji se od naučnika koji svojim idejama generišu ono što će da se radi, privlače sredstva za ono što će da se radi i generešu prostor u svetskoj literaturi za sebe i svoje saradnike.

“To rade pojedinci, a ne direktor”, rekao je Petrović.

3 KOMENTARA

  1. Kako nema nikog da poducava mlade??? Pa akademik rece da njegova grupa ima 20 ljudi. Zar nikog nije obucio da nastavi dalje????

Comments are closed.