“Osamnaestogodišnjem sebi bih poručio da ide na pecanje kad god može.”

0
Foto: Dejan Lalić

Intervju sa Nikolom Vranjkovićem uoči koncerta u letnjem klubu Bitefartcafe, 16.9.

Nikola Vranjković je kultni beogradski rok autor, pesnik, kompozitor i muzički producent. Više od jedne decenije bio je ključna autorska ličnost beogradskog benda Block Out sa kojim je snimio četiri studijska albuma. Njegov prvi samostalni album “Za ovde ili za poneti” izašao je 2001. godine uz istoimenu knjigu pesama, a posle raspada matičnog benda objavio je mini album i knjigu “Bremeplov” (2014) (sa muzičarima bendova Darkwood dub, Orthodox Celts i Goribor) i dvostruki album “Veronautika”(nazvan po istoimenoj pesmi snimljenoj sa Damirom Martinovićem Mrletom –Let3) u novembru 2017. godine. U Decembru 2019. izdaje trostruki živi album “Bioloski Minimum“snimljen na koncertu u Kombank Dvorani u Beogradu.


Njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina. Album “Veronautika” je po glasovima slušalaca radija Beograd 202 proglašen za najbolji album 2017. godine.
Nikola Vranjković dobitnik je nagrade “Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Uz Nikolu Vranjkovića, nastupa sastav u kome su bubnjar Vladan Božilović, basista Miroslav Uzarević, gitaristi Danilo Ikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović, koji svira i klavijature.

Prosle godine u ovo vreme su održali odličan koncert u Bitefartcafe-u, te su rešili da to ponove i ove godine na letnjoj sceni na Kalemegdanu. Kako i sami kažu – upravo letnju sezonu zatvaraju ovim koncertom i iskreno se nadaju uspešnoj klupskoj koncertnoj sezoni u budućim mesecima. Tim povodom, odlučili smo da popričamo sa Nikolom i postavimo ređe postavljana pitanja:

  1. Fakat je da se u intervjuima stalno vrte slična pitanja. Šta je to što te nijedan novinar nikada nije pitao, a uvek si želeo da kažeš?

Ko su članovi benda i da li će se sledeći album razlikovati od prošlog…to nikad niko nije pitao.

  • Ovo je drugi put da nastupaš na letnjoj sceni kluba Bitefartcafe na Kališu. Za one koji nisu bili, možeš li nam reći šta su propustili, a za one koji su bili, šta ih to novo očekuje 16. septembra?

To je koncertni prostor koji nam veoma prija..Uživali smo prosle godine zaista pa se zato i vraćamo. Odsviracemo dosta pesama srednjeg tempa koje nismo stizali da sviramo na festivalima zbog ograničenja vremena.Sve to naravno uz odlično svetlo i zvuk.

  • Kako je izgledalo ovo leto u odnosu na prethodno, kada su koncerti i stvaralaštvo u pitanju?

Mnogo smo svirali ovog leta, puno više nego prošlog. Puno ljudi nas je čulo i videlo i nadam se da se to neće promeniti sledećih meseci.

  • Film, knjiga, kantautor, izvođač koji su ostavili trag na tebe.

Film Ostrov – pavla Lungina sa maestralnim glumom Petra Mamonova koji nas je na žalost napustio ove godine

Knjiga – Usta puna zamlje Branimira Šćepanovica, velikana bez kojeg smo takodje ostali pre nekog vremena

Mark Kozelek definitivno – bilo da su u pitanju bendovi  Red House  Painters, Sun Kil Moon ili solo radovi.

  • 2020 godina u 3 reči.

Dezinformacije, nesigurnost, smrt

  • Šta bi osamnaestogodišnji Nikola Vranjković mislio o sadašnjem Nikoli, a šta bi sadašnji Nikola poručio ovom tek od skoro punoletnom?

Osamnaestogodišnji bi mislio da je sve ovo čime se bavimo moji drugari i ja veoma lako i bezbolno.

Sadašnji bi mu poručio da ide na pecanje kad god može. 

  • Kako bi pozvao publiku na koncert u Bitefu?

Citiraću jednog naseg nobelovca sa kraja devedesetih »Dođite,necete se vratiti »

Intervju radio Bitefartcafe, dozvoljeno za objavljivanje