Održan NSOC Congress Highlights III Virtual

  0
  Prof dr Lazar Popović, onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine

  Stručnjaci iz zemlje i regiona predstavili ključne informacije i zaključke sa ESMO kongresa

  Francusko-Srpsko društvo onkologa organizovalo je virtuelni stručni sastanak – NSOC Congress Highlights III Virtual kome je prisustvovalo više od 200 eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona. Na održanom sastanku bilo je reči o ključnim informacijama i najnovijim saznanjima i podacima, koji su predstavljeni na nedavno održanom ESMO (European Society of Medical Oncology) kongresu, i to iz svih onkoloških oblasti.

  „Francusko-srpsko onkološko udruženje je osnovano sa ciljem organizovanja Novosadskog onkološkog kongresa i razmene iskustava sa kolegama iz Francuske. Prvi kongres je organizovan 2009. godine, do sad ih je bilo jedanaest. Kongres je od malog sastanka prerastao u jedan od vodećih onkoloških sastanaka u regionu, sa predavačima iz preko petnaest zemalja. Obzirom na situaciju sa pandemijom ove godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo uživo sastanak, pa smo se odlučili za drugu vrstu edukativnih aktivnosti, svaka tri meseca, jednu subotu rezervisali smo za virtuelni simpozijum posvećen najznačajnijim inovacijama sa svetskih kongresa. Ovaj, treći po redu Congress Highlights, će biti posvećen između ostalog i inovacijama u lečenju karcinoma dojke i obzirom da je oktobar, mesec borbe protiv ove bolesti, najveću sesiju smo posvetli ovoj bolesti. Drugi razlog je što se i najviše inovacija desilo upravo u karcinomu dojke. CDK 4/6 inhibitor u još jednoj studiji pokazao svoj izniman značaj u lečenju hormon receptor-pozitivnih, HER 2 negativnih  karcinoma, novi lek u lečenju HER2-pozitivnog karcinoma dojke, pokazao je veoma dobre rezultate u lečenju metastatskog raka dojke, dok je imunoterapija  donela poboljšanje ishode lečenja trostruko negativnog karcinoma dojke. Uz rano otkrivanje karcinoma dojke, dostupnost inovativnih terapija je od ključnog značaja za bolje ishode lečenja pacijentkinja u Srbiji” izjavio je Prof dr Lazar Popović, onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine.

  Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod čak 4.300 žena, dok više od 1.600 njih umre od ove opake bolesti. Zahvaljujući konstantnom razvoju medicine i farmacije, danas se sa sigurnošću može reći da karcinom dojke predstavlja skup bolesti, koje se razlikuju po mestu nastanka u dojci, brzini i načinu rasta, načinu manifestacije, agresivnosti, ponašanju i odgovoru na terapiju, te da različite vrste kancera iziskuju različite terapije i kombinacije istih.

  U našoj zemlji je poslednjih godina napravljen pomak u dostupnosti najmodernijih inovativnih terapija za različite kategorije pacijenata, uključujući žene obolele od HER2+ karcinoma dojke. Međutim, oko 2/3 obolelih pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom dojke još uvek nema dostupnu inovativnu terapiju, za HR+ HER2- podtip, a koji se javlja kod oko 65 odsto pacijenata.