Odbor raspravljao o Izveštaju EK, Aleksandar Šešelj negodovao što Fabrici govori na engleskom

1
Foto: Tanjug

Odbor za evropske integracije Skupština Srbije raspravljao je o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2019. godinu uz negodovanje poslanika Srpske radikalne stranke što je na sednici odbora učestvovao šef delegacije EU Sem Fabrici i isticanje da proširenja EU neće biti, a da će EU posle rešavanja Kosova nastaviti da uslovljava Srbiju, preneo je N1.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj tražio je od predsednika Odbora Nenada Čanka obrazloženje po kom osnovu daje reč stranom diplomati budući da u Poslovniku tako nešto ne stoji.

“Kada se predstavnici stranih zemalja obraćajaju to čine na posebnim sednicama parlamenta, a ne učestvuju na odborima koji se bave pojedinačnim resorima. Fabriciju ako smo ukazali gostoprimstvo na Odboru ne znači da on ima pravo da se i obrati”, rekao je Šešelj.

Čanak mu je odgovorio da će Skupština Srbije odlučivati o tome da li je prekršio Poslovnik i potom omogućio šefu delegacije EU da obrazloži izveštaj Evropske komisije.

Fabrici je rekao da Srbija pokazuje određene napretke, ali da ih nema u tri oblasti – sloboda izražavanja, javne nabavke i konkurencija.

“Srbija napreduje u ekonomiji poprilično, ali ne može isto da se kaže za oblast demokratije i vladavinu prava gde konkrente mere treba da se sprovedu. Poruka Evropske komisije je da se povećaju suštinske reforme kako bi one bile održive i jasne”, rekao je Fabrici.

Šešelj je potom negodovao jer je Fabrici govorio na engleskom jeziku i optužio vlajdajuću većinu da dozvoljava da Srbija bude stavljena u podređeni položaj.

On je pitao šta je bio problem da članovi odbora smo pročitaju izveštaj koji je podnet na ćiriličnom pismu, te da ne razume zašto je Fabrici morao to da obrazlaže.

“Danas smo videli sliku i priliku odnosa vlasti i EU. Predstavnik EU drži predavanje na engleskom jeziku, pušta crtane filmove, a poslanici vladajuće većine hvataju neke beleške”, rekao je Šešelj.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović odgovarajući Šešelju rekla je da Srbija sa EU ima partnerski odnos koji ima svoje uspone i padove.

“Nemojte se brinuti ni za kakvu inferiornost, ima samo otvorenog partnerstva”, rekla je Joksimović i kazala da je izveštaj Evropske komisije možemo da kažemo da je generalno pozitivan i da je zabeležen i napredak u većini oblasti.

Poslanici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije ocenili su da evropska perspektiva Srbije nikad slabija i da Srbija mora da usvoji preporuke Evropske komisije.

1 KOMENTAR

  1. re: Tri člana Programskog saveta RTV: Skandalozno i lažno izveštanje o studentskom protestu

    Da li ste uočili dana portalu RTV npr. ne postoji link emisije “Presing” na stranici “odloženo gledanje” kao što postoje za sve ostale, tako da možete da je pronađete jedino ako da ukucate naziv te emisije u pretragu.

Comments are closed.