UMETNOST I DIZAJN

Povratak Smashing Pumpkins: Ljubav je tu, a magija?

Pitanje je da li će obožavaoci koji su godinama trpeli ludilo Bilija Korgana uopšte biti zainteresovani
Džo Koskareli
Datum: 16/04/2018

Povratak Smashing Pumpkins: Ljubav je tu, a magija?

Foto: Profimedia

LOS ANĐELES - Tokom dve decenije od kada je originalna postava Smashing Pumpkinsa postala rok kliše, pevač benda, tekstopisac i gitarista Bili Korgan bio je zauzet.

Sveprisutni i ekstremno talentovani i ambiciozni Korgan (51) je postao objavljivani pesnik, profesionalni menadžer rvača, vlasnik čajdžinice u Čikagu i lice na naslovne strane jednog magazina za mačke.

Tu su i dva solo albuma i jedan sa Zwanom, kao i različite varijacije Smashing Pumpkinsa zahvaljujući kojima je živeo od kada je 2005. u oglasu preko cele stranice jednog dnevnika napisao: "Želim svoj bend nazad i svoje pesme i snove."

I pored oživljavanja benda dodatnim albumima i redovnim turnejama, Korgan nikada nije ponovio uspeh benda.

Posle četiri uzastopna platinasta albuma devedesetih, grupa je vrhunac postigla prodajom više od deset miliona primeraka "Mellon Collie and the Infinite Sadness", albuma sa 28 pesama, i hitovima koji su definisali jednu eru uključujući "Tonight, Tonight" i "Bullet With Butterfly Wings".

Korgan je morao da se pomiri sa činjenicom da je na neki način postao Don Kihot, da se previše bori sa duhovima u svojoj glavi, i da nije spreman da se suoči sa onim što je na svoju ruku odbacio pre toliko godina.

Korgan je morao duboko da se zagleda u sebe, pa da shvati da Pampkinsi nisu isti bez originalnog gitariste Džejmsa Ihe koji je kao tinejdžer osnovao bend u Čikagu 1988, Džimija Čemberlena, bubnjara koji je najčešće sarađivao sa Korganom i basiste D'Arsija Vreckog.

Posle brojnih imejlova i iskrenih razgovora, Korgan je konačno dobio nazad svoj bend. Gotovo.

Počev od jula, originalna grupa bez Vreckija prodala je turneju pod nazivom "Shiny and Oh So Bright".

Iako će se nastupi poklopiti sa 30-godišnjicom Pampkinsa i sviraće pesme sa prvih pet albuma, bend je bio i u studiju sa producentom Rikom Rubinom i radio na novim pesmama koje će najverovatnije objaviti kao dva EP-ja do kraja godine.

"Rekao bih da je ovo najsrećnije vreme za bend", rekao je Korgan. Pitanje je sad da li će obožavaoci koji su godinama trpeli njegovo ludilo uopšte biti zainteresovani. Ako budu, da li će onda ova disfunkcionalna muzička porodica opstati?

Kevin Vederli, direktor programa alternativne stanice KROQ u Los Anđelesu, kaže: "Možete da računate na bendove koji su zaista definisali alternativnu scenu devedesetih, a Pampkinsi su među najvećim iz te ere."

Tri originalna člana su sada očevi i zahvalni su na prilici da pokažu novopronađenu zrelost.

Ali osim Čemberlena (53), koji je prošao pun krug od drogirane karikature rok bubnjara do treznog tate koji svira džez i tezgari u tehnološkoj industriji, Pampkinsi su ostali u svojim klasičnim ulogama. Džejms Iha (49) i dalje je ćutljiv dok Korgan priča 90 posto vremena.

"Liči na pokušaj oživljavanja romanse dve decenije kasnije", kaže Korgan. "Ljubav je tu ali, znate, da li je i jezik? Magija?"

U studiju su zaključili da jeste.

Napravili su demo-snimak sa 15 pesama u nadi da će usavršiti jedan singl sa Rubinom. Na kraju su izabrali osam za pesmu. Čemberlen kaže da neslaganja unutar grupe nikada nisu bila muzičke prirode, pa su se prilikom ponovnog okupljanja nove pesme samo izlile.

Nikada obožavani kao Nirvana ili ledeno nezainteresovani kao Sonic Youth, a ni ogromni kao Guns N' Roses, Pampkinsi su ime stekli kombinacijom velike muzičke ambicije i rokenrol haosa.

Bili su ćudljiv bend sa burnim pesmama koje su išle od rokenrol tvrdoglavosti do pop smirenosti sa Korganovim prepoznatljivim nazalnim škripanjem. Ali u jednom trenutku haos je zasenio čak i monumentalne singlove poput "1979".

"Da sam ćutao i sačuvao bend, svirali bismo pred većom publikom i bili bismo uspešniji", rekao je on.

Umesto toga, on je preuzeo ulogu kontraša i zakerala sa kojim ni najbliži saradnici ne vole da rade.

Pampkinsi su shvatili da će sviranjem njihovih najvoljenijih pesama na turneji prvi put zadovoljiti želju publike.

"Kolektivno smo morali da izgradimo poverenje javnosti u naš bend", rekao je Korgan i dodao da je to verovatno nešto što će se dogoditi samo jednom.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 12. aprila. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.