Novi gaf Donalda Trampa: “Koronavirus će nestati bez vakcine zbog mentaliteta krda…”

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp napravio je novi gaf kada je pomešao termine “imuniteta krda” i “mentaliteta krda” braneći opravdanost svoje izjave da će koronavirus nestati bez vakcine.

Dok analitičari, pristalice demokrata i doktori osuđuju Trampovu izjavu, republikanci su ovaj događaj okarakterisali kao “zasedu”.

Voditelj ABC njuza Džordž Stefanopulos upitao je Trampa da li će koronavirus nestati bez vakcine, na šta je američki predsednik odgovorio potvrdno.

“Naravno, nakon određenog vremenskog perioda. Svakako će vremenom nestati. Razviće se krdo, poput mentalitet krda”, rekao je Tramp, a prenosi magazin Forbs.

Valter Šaub, bivši direktor Kancelarije za vladinu etiku odreagovao je na Trampov novi ispad.

“Ne mogu da podnesem činjnicu da njegove (Trampove) pristalice ne vide da je on najgluplja javna ličnost na celom svetu”, napisao je Šaub na Tviteru.

Doktor Eugen Džu sa Univerziteta Stenford je objasnio koliko su SAD daleko od dostizanja imuniteta krda.

“Da bi postigli imunitet krda (60 odsto stanovništva), oko 200 miliona Amerikanaca mora biti zaraženo koronavirusom”, piše u tvitu doktora Džua.

Analitičari kažu kako je ova izjava katastrofalna za aktuelnog američkog predsednika, pogotovo u jeku kampanje za reizbor.

Sa druge strane, Trampove pristalice su na društvenim mrežama odreagovale pitanjem da li će možda nekada bivšem republikanskom sekretaru za štampu biti dozvoljeno da ispituje Džoa Bajdena, pozivajući se na bivšu ulogu Stefanopolusa kao direktora komunikacije Bele kuće za vreme predsednikovanja Bila Klintona.