Novak Đoković je pobedio Australiju: Šta je presudilo u postupku, koje su posledice i šta će sad uraditi australijska Vlada…?

1
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o deportaciji Novaka Đokovića.

Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Vlada Australije pristala je da ukine prošlonedeljnu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, a on će biti pušten iz pritvora i dobiti pasoš i druge lične stvari nazad.

Razlog za to je taj što je vlada priznala da Đokoviću nije dala dovoljno vremena nakon što ga je obavestila o nameri da mu ukine vizu, kako bi srpski teniser razgovarao sa drugima i u potpunosti odgovorio.

Advokati srpskog igrača, u toku saslušaja, izneli su svoje argumente, istakli su da je Đoković ispoštovao sve zahteve, a posebno su se fokusirali na način na koji su se zvaničnici ophodili prema njemu kada je sleteo u Australiju.

Novakovi pravni zastupnici fokusirali su se na ono što se Đokoviću dogodilo na aerodromu i način na koji su se prema njemu odnosili zvaničnici, istakavši da pri tom njihov klijent nije prekršio nijedno pravilo, te da nije bilo osnova za ukidanje vize.

Takođe, istakli su da je Đoković ispoštovao sve procedure koje se zahtevaju od osobe kojoj je odobreno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, a koje izdaju dve nezavisne stručne komisije.

“Ovde su profesor i eminentno kvalifikovani lekar pripremili i pružili podnosiocu predstavke medicinsko izuzeće. Pored toga, to medicinsko izuzeće i osnovu na kojoj je dato odvojeno je dala dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je šta je ovaj čovek više mogao da uradi”, zapitao se sudija Entoni Keli.

Đoković je doputovao u Australiju u sredu kasno uveče (5. januara) pre nego što mu je viza ukinuta u četvrtak u 7.29 ujutru zbog navoda da “predstavlja pretnju po zdravlje i bezbednost građana Australije jer nije vakcinisan”.

Đokovićev advokat Nikolas Vud rekao je sudu da je srpska teniska zvezda dala sve od sebe da pruži sve potrebne dokumenti kako bi potrekpila svoje odobreno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije koje je, kako su podsetili advokati, odobrili nezavisni medicinski paneli Tenis Australije i Vlade Viktorije.

Đokovićev advokat je rekao da je Đoković bio “potpuno zbunjen” kada je intervjuisan u četvrtak ujutru, ukazujući na belešku koju je od australijskog Ministarstva unutrašnjih poslova dobio pre putovanja u Melburn a u kojoj se tvrdi da je njegov zahtev procenjen i odobren.

S druge strane, Ministarstvo tvrdi da odgovor ne predstavlja garanciju da će mu njegovo medicinsko izuzeće omogućiti da uđe u Australiju.

Gardijan prenosi da je viza srpskom teniseru ukinuta u 7.29 časova ujutru (po lokalnom vremenu), a Novak je o tome obavešten u 7.42. Tražio je da da odgovori na obaveštenje o otkazivanju vize i zahtevao je da razgovara sa advokatima do 8.30. Vlada je odluku donela na osnovu onoga dokaza koje je on do tada pružio.

Vlada takože predlaže da se „odgovor“ koji je dao Đoković računa kao odgovor na obaveštenje o ukidanju vize, dok Đokovićev savetnik sa tim nije saglasan.

Srpski teniser je rekao da mu je poručeno da prihvati ukidanje vize kako bi njegov pravni tim ujutru znao čime da se bavi. Njegov advokat kaže da su ti uputi bili pogrešni i očigledno nepravdeni, prema pisanju BBC-a.

Vud kaže da je Đokoviću trebalo dati više vremena da razgovara sa svojim predstavnicima pre nego što je viza ukinuta.

„Nije bilo nikakvog razumljivog razloga da mu se ne dozvoli to više vremena. Ponašanje delegata i oficira bilo je nerazumno”, rekao je Vud, a prenosi Gardijan.

BBC prenosi da se sa tim tvrdnjama Đokovićevih advokata usaglasio i sudija Keli.

“Situacija u kojoj se ovi razlozi navode… Čini se nekontroverznim što je podnosilac zahteva želeo da sačeka do 8.30 ujutru za odgovor na obaveštenje o ukidanju veze”, rekao je sudija Keli.

Bez obzira na to, australijski ministar za imigraciju, Aleks Houk, sada može lično da interveniše i odluči da ipak ukine vizu po potpuno novim osnovama. Ako se to dogodi, slučaj bi ponovo mogao da završi na sudu, u odvojenom procesu, jer bi Đokoviću, u tom slučaju, trebalo da bude zabranjen ulazak u Australiju na tri godine, na šta bi Đoković imao pravo žalbe.

Australijska vlada je, između ostalog, neposredno pred Đokovićev izlazak pred sud, objavila da kao suverena država ima pravo da ga ponovo pritvori, u slučaju da srpski teniser dobije dozvolu za ostanak u zemlji. Federalna vlada Australije prethodno je srpskom teniseru ukinula vizu jer, navodno, “nije podneo dovoljno dokaza za izuzeće od vakcinacije”.

Federalna vlada Australije odgovorila je na žalbu koju su predali advokati Novaka Đokovića dokumentom od 13 strana. Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz tražila je odlaganje saslušanja do srede, ali je sud njen zahtev odbacio.

Njegovi advokati su pondeli žalbu, a u dokaznom materijalu koji su podneli sudu, na 35 stranica, objavili su da je Đoković “dobio medicinsko izuzeće da uđe u Australiju jer je bio pozitivan na kovid 16. decembra, o čemu je prvi izvestio britanski BBC.

Direktor Australijan opena Kreg Tajli rekao je da bi voleo da Novak Đoković nakon cele sage sa vizom na kraju ipak zaigra na prvom grend slemu sezone.

Vlada Srbije reagovala je protestovala naglašivši da je “Đoković nepravedno napdanut”.

Đoković je u imgracionom hotelu, u karantinu, proveo pet noći.

Australijan open počinje 17. januara i ako mu bude dozvoljeno da učestvuje, i osvoji turnir, postaće teniser sa najviše grend slem titula u istoriji muškog tenisa.

1 KOMENTAR

  1. Колико год имиграционе власти Аустралије изазивале бес и показивале охолост и бахатост у свој својој неспособности да у овом случају, страног држављанина не излажу незаконитим процедурама и непотребним поступцима, мора се аплаудирати и изразити дивљење, па чак и завист, на оваквом судству. Наравно, ко очекује овако нешто у Србији, после 16.01.2022., па и надаље, ризикује живот у тешкој заблуди.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime