“Ni po babu, ni po stričevima”, već po službenom položaju: Vakcina će biti ranije dostupna najvišim državnim zvaničnicima SAD

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Najvišim zvaničnicima američke vlade, uključujući službenike Bele kuće koji rade u blizini predsednika Donalda Trampa i potpredsednika Majkla Pensa, biće ponuđena vakcina protiv koronavirusa ove nedelje, dok je javna distribucija ograničena na najizloženije zdravstvene radnike, negovatelje i korisnike domova.

Nedavno odobrena Fajzerova vakcina biće dostupna onima koji su u neposrednoj blizini vođa nacije, potvrdilo je dvoje ljudi uključeno u to pitanje.

Prema njihovim rečima taj potez treba da spreči širenje kovida 19 u Beloj kući, gde je već bilo nekoliko inficiranih, među kojima predsednik Tramp i neki visoki zvaničnici.

Nije jasno koliko će zvaničika najpre moći da se vakciniše i da li će to učiniti Tramp ili Pens.

Trampova administracija sprovodi program vakcinacije u skladu sa vladinim planovima, rekli su zvaničnici.

“Viši zvaničnici iz sve tri grane vlasti primiće vakcine u skladu sa uobičajenim vladinim protokolom uspostavljenim u izvršnoj politici”, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Uliot.

On je dodao da američki narod treba da ima poverenja da prima istu sigurnu i efikasnu vakcinu kao i visoki zvaničnici vlade Sjedinjenih Država po savetu stručnjaka za javno zdravlje i rukovodstva nacionalne bezbednosti.

Prema uputstvima iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo da li bi oni koji su imali kovid-19 takođe trebalo da dobiju vakcinu.

Pens nije bio zaražen virusom, a njegovi pomoćnici raspravljaju o tome kada i kako treba da primi vakcinu, dok administracija, čini se, pojačava poverenje javnosti u vakcinu.