Netanjahu objavio da je pobeda Izraela protiv korone blizu, a to se epidemiolozima i imunolozima uopšte nije svidelo

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Zdravstveni stručnjaci odbacili su danas tvrdnju premijera Benjamina Netanjahua da će Izrael uskoro “završiti s kovidom” jer smatra da uspehu kampanje vakcinacije nema premca u svetu.

“To je politička, a ne profesionalna izjava”, ocenio je profesor Hagaj Levin, epidemiolog i bivši predsednik Udruženja lekara, a takav stav dele i mnogi drugi lekari u Izraelu.

Imunolog, profesor Tomer Herc, sa Univerziteta Ben Gurion, rekao je da je Netanjahuova tvrdnja izjava za kampanju pred parlamentarne izbore 23. marta, i da je “slična mnogobrojnim drugim koje je dao”, preneli su danas izraelski mediji.

Netanjahu hvali uspeh izraelske kampanje vakcinacije počete 19. decembra, s obzirom da je od 9,3 miliona stanovnika najmanje jednu dozu vakcine primilo više od četiri miliona, ili dve trećine gradjana koji mogu da je prime.

On predvidja da će to omogućiti da se Izrael uskoro “oslobodi” kovida-19.

Premijer je u poedeljak apelovao na 570.000 starijih od 50 godina da se vakcinišu.

On je rekao i da su treće restrikcije koje se sada ukidaju, ne samo poslednje takve mere, već da će Izrael, kako je rekao, “završiti s kovidom i tačka!”.

Profesor Levin je tu izjavu odbacio jer smatra da je preterana i nije zasnovana na činjenicama i upitao: “Šta sa ljudima ispod 50 godina?” i “Šta ako bude novih sojeva u budućnosti protiv kojih vakcina ne obezbedjuje zaštitu?”.

Profesor Herc je takodje izrazio zabrinutost zbog mladih nevakcinisanih ljudi i novih sojeva, označivši Netanjahuovu tvrdnju “potpuno neistinitom”.

“Sitiuacija je mnogo gora od onoga što on (Netanjahu) pokušava da predstavi”, rekao je Herc.

Epidemiološkinja Hebrejskog univerziteta, profesorka Ronit Kalderon-Margaltn, Netanjahuovo predvidjanje je takodje ocenila kao “netačno”, upozorivši da će “virus nastaviti da cirkuliše medju mladima i decom, od kojih će se neki ozbiljno razboleti, ali će ti brojevi biti manji”.

Statističar uinterdisciplinarnom timu Hebrejskog univerziteta, profesor Nadav Kac, složio se da je brza i masovna vakcinacija osetljivije populacije, posebno starijih od 50 godina, “važna, čak i ključna”, ali problem time neće biti rešen u potpunosti dok se ne uspostave mere sanitarne bezbednosti za mladje, pogotovo zbog novih sojeva.