Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Objasni ti to Fincu: Beograđani igrali za Crnu Goru, Podgoričani i Nikšićani navijali za Srbiju

Fudbalski apsurd Balkana
Datum: 12/10/2018

Objasni ti to Fincu: Beograđani igrali za Crnu Goru, Podgoričani i Nikšićani navijali za Srbiju

Foto Tanjug

Kada je na stadionu pod Goricom počelo intoniranje himne "Bože pravde", nije bilo zvižduka, iako su najavljivani, možda i prizivani. Po završetku kompozicije Davorina Jenka stadionom se razlegao aplauz.

To je začudilo mnoge, a možda ne bi trebalo. Ne zbog toga što politika ne utiče na sport, već zato što slika na terenu nije "zaslužila" drugačije okruženje.

Susret reprezentacija Srbije i Crne gore u okviru trećeg kola Lige nacija dugo je najavljivan kao istorijski, a posebnu zanimljivost doneli su mu brojni apsurdi.

Na društvenim mrežama pojavio se sjajan komentar.

"Komentator iz Leskovca navija za Crnu Goru, na stadionu zastave Podgorica, Nikšić, Budva, Danilovgrad navijaju za Srbiju, Marušić porijeklom Srbijanac igra za Crnu Goru i hoće da se bije protiv Srbijanaca, Krstajić sa Žabljaka selektor Srbije, Tumbaković iz Beograda selektor Crne Gore...aj objasni ovo nekom iz Finske".

I zaista, kako biste objasnili neupućenom strancu totalnu izmešanost na terenu?

U sastavu tima Ljubiše Tumbakovića, rođenog Beograđanina, meč protiv Srbije počela su tri igrača rođena u toj zemlji - Marko Simić, Filip Stojković i Adam Marušić, dok je sa klupe ušao i četvrti - Mirko Ivanić.

Sa druge strane, na klupi Srbije je Mladen Krstajić čiji je otac sa Žabljaka.

Prvi gol Srbije usledio je posle penala koji je skrivio Filip Stojković, faulirajući saigrača iz Crvene zvezde Milana Rodića.

Navijači na stadionu bili su podeljeni na one koji se smatraju Srbima pa su sa tribina bodrili "Orlove" i one koji se smatraju Crnogorcima, pa su bodrili "Sokolove". Često ljudi iz istih gradova.

Kada se na sve to doda činjenica da određeni broj građana Srbije zbog situacije u Savezu navija protiv svoje reprezentacije, kao i određeni broj građana Crne Gore iz političkih razloga, dobije se fudbalski bućkuriš.

Ipak, nije ga tako teško objasniti. Gotovo vek zajedničkog života i vekovi zajedničke istorije i kulture. I još nešto - fudbal ne prepoznaje mesto rođenja i krvna zrnca.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Sari
14.10.2018 - 08:51
Eh
Kao da je bitno? Dosta prebrojavanja zrnaca.