NBA pokreće „Seriju kreatora“ u Evropi predstavljanjem umetničkih dela posebno naručenih za proslavu jubilarne 75. sezone

  0

  Serija osvetljava vezu između Evrope i NBA kroz dela evropskih stvaralaca: Anaje Oar (Francuska), Karisa Cevisa (Grčka), Rubena Dangura (Velika Britanija), Piskvija (Italija) Marije Emehè (Španija)

  Umetnički radovi će biti objavljivani na NBA kanalima društvenih mreža u Evropi počev od 2. avgusta svakog utorka tokom čitavog meseca

  Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) objavljuje pokretanje „NBA serije kreatora“, serije originalnih umetničkih dela koju je NBA naručila od umetnika iz Francuske, Grčke, Italije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva u čast obeležavanja slavljeničke 75. sezone lige 2021-22.

  Raznolikim spektrom stilova i kompozicija, svako umetničko delo je skoncentrisano na strast umetnika za NBA, omiljene trenutke iz istorije lige, kao i na povezanost Evrope sa košarkaškom. Od utorka, 2. avgusta, svakog utorka tokom meseca avgusta ova umetnička dela biće objavljivana na NBA kanalima društvenih mreža u Evropi . Svako izdanje biće propraćeno video sadržajem koji prikazuje rad umetnika iza kulisa, sa fokusom na razvoj umetničkog dela i na odnose sa košarkom i NBA. Ispod su kratke biografije i uvid u rad umetnika- učesnika u NBA seriji kreatora:

  Anaïa Hoard –Anaja Oar (Francuska): Anaja, koja je predstavljala Francusku u košarci na međunarodnom planu i osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe od 16 godina 2017. i srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe od 17 godina iste godine, kombinovala je svoju strast prema košarci sa studijama umetnosti u Sjedinjenim Državama. Oar je rođena u Evreu i živi u Monpeljeu, a njen umetnički ugled je doživeo značajno uzlet kada je počela da deli portrete sportista i umetnika izrađene ugljenom na svom Instagram nalogu, prvenstveno zbog zapanjujućeg realizma. Ona takođe crpi inspiraciju iz tema koje smatra važnim i koje pronalazimo u njenim delima. Anajini umetnički radovi biće predstavljeni 2. avgusta na kanalima Facebook (@NBAFrance), Instagram (@NBAEurope), Twitter (@NBAFrance) i YouTube (@NBAEurope).

  Charis Tsevis – Karis Cevis (Grčka): Sa prebivalištem u Pafosu na Kipru, Karis je višestruko nagrađivani vizuelni dizajner, ilustrator i umetnički direktor koji je specijalizovan za digitalne mozaike, visoko- kompleksne ilustracije i neo-futurističke kompozicije. Od 1996. godine, angažovan je kao gostujući profesor uređivačkog dizajna i tipografije na nekoliko grčkih univerziteta, sa nizom održanih predavanja na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama i simpozijumima. Karisovi umetnički radovi biće predstavljeni 9. avgusta na kanalima Facebook (@NBAHellas), Instagram (@NBAEurope), Twitter (@nbahellas) i YouTube (@NBAEurope).

  Maria Emegé Maria Emehè (Španija): Maria Emehè je ilustratorka, konceptualna umetnica za video igre i dizajnerka iz Madrida. Radila je ilustracije za međunarodne kompanije, knjige, časopise i NFT galerije, i držala predavanja na univerzitetskom nivou. Njena specijalnost je tradicionalna slikarska tehnika akvarel, kojom uživo slika događaje i prodaje originalne radove velikim kolekcionarima umetničkih dela. Marijini umetnički radovi biće predstavljeni 16. avgusta na kanalima (@NBASpain), Instagram (@NBAEurope), Twitter (@NBAspain) i YouTube (@NBAEurope i @NBASPAIN).

  Reuben Dangoor –Ruben Dangur (Ujedinjeno Kraljevstvo): Britanski umetnik Ruben Dangur stvara radove pod jakim uticajem aktuelnih dešavanja i svog okruženja u Londonu. Kao prvi umetnik koji je doveo zvezde muzičkog pokreta „Grime“ u britanske muzeje, njegov rad i saradnja pojavili su se u TV emisijama i kao deo potrošačkih i modnih brendova i video igara. Dangurov rad je postao viralan 2018. godine, kada su se njegovi crteži muške fudbalske reprezentacije Engleske pojavili online, u štampi i na televiziji. Rubenovi umetnički radovi biće predstavljeni 23. avgusta na kanalima Facebook (@nbauk), Instagram (@NBAEurope), Twitter (@NBAUK) i YouTube (@NBAEurope).

  Francesco PersichellaFrančesko Persikela (Italija): Rođen u Bariju, Frančesko Persikela- „Piskv“ je arhitekta i vizuelni umetnik koji trenutno živi u Rimu. Budući da je oduvek bio zainteresovan za arhitekturu i umetnost, pokušava da pronađe sintezu kroz uličnu umetnost koja mu omogućava interakciju sa arhitektonskim kontekstom, istaknutu lepotom ilustracije. Njegova umetnička karijera razvila se u glavnom gradu Italije, gde je postao poznat kroz brojne akcije ulične umetnosti u gradu i učešće na izložbama i događajima. Persikelina estetika se kreće od realističkog do futurističko-kubističkog geometrijskog stila, sveobuhvatno ujedinjenih u jednom čisto figurativnom stavu. Piskvovi umetnički radovi biće predstavljeni 30. avgusta na kanalima (@NBAItalia), Instagram (@NBAEurope), Twitter (@NBAItalia) i YouTube (@NBAEurope).