“Najbolji saveti za ilegalan prelazak granice”: Migranti vlogeri i influenseri su nove internet zvezde

0
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS / slika iz arhive

Odgovor na pitanje koliko smo puta na internetu pokušali da pronađemo odgovor na pitanje – kako da (nešto) – prevazilazi granice normalnog. Od kuvanja do sklapanja nameštaja, od hajkinga do surfovanja, uputstva za sve postoje na različitim platformama na kojima određeni korisnici svojim znanjem stiču popularnost, a sa njom i uticaj.

Tako su nastali influenseri, a poslednjih nedelja neki od njih se i bukvalno bave prelaženjem granica. Dakle, ako je nekom potrebno uputstvo za ilegalno prelaženje granica, sada ima kome da se obrati – migrantia vlogerima i influenserima.

Radi se o pravim uputstvima za upotrebu za sve one koji žele da se upuste u potragu za boljim životom, piše RTS. Informacije i saveti oko toga koje su najbolje rute, kome se treba obratiti i na koji se čamac ukrcati, gde se nalazi policija koja je spremna da se okrene na drugu stranu kada vas vidi i za koju cifru.

U komentarima se mogu pronaći brojevi telefona i adrese trafikanata, kao i uputstva šta je potrebno uraditi da vas ne bi izbacili iz zemlje u koju ulazite nelegalno ukoliko vas otkriju (na primer praviti se da ste maloletnik koji dolazi iz Libije).

Dnevni list Ekonomist piše da imigranti iz Severne Afrike odavno daju savete kako ilegalno ući u Evropu i Ameriku i na društvenim mrežama dovode ljude u zabludu o tome kako ih tamo čeka romantičan i bajkovit život, a sada ih blogeri poput Zizou pretvaraju u neku vrstu zabave.

To isto čini i Murad Mzouri čiji video-zapisi dostižu i do milion poseta mesečno i gde on izjavljuje: “Pomažem stanovnicima severne Afrike da prevaziđu strah i realizuju njihov san odlaska na Zapad”.

Istraživači Metju Herbert i Amine Ghoulidi izjavili su da su društvene mreže postale mamac za ilegalni imigraciju, a mladi danas razumeju različite arapske dijalekte koje su teško razumljive prevodiocima u zapadnim zemljama i koji su na taj način u nezgodnoj situaciji u borbi protiv ove vrste organizovanog kriminala.

Poslednjih sedmica Italija beleži ogroman porast ilegalnih ulazaka u zemlju koja sa jedne strane blokira avionski saobraćaj sa mnogim državama zbog kovida, ali istovremeno otvara granice “ilegalcima” od kojih su mnogi pozitivni na koronavirus.

Da je situacija izmakla kontroli potvrđuje i Tužilaštvo iz Agriđenta koje kaže da je ostrvo Lampedusa prepuno nelegalnih imigranata – 872 naspram 95 mesta koja postoje u centru za prihvat.

Radi se o ljudima koji dolaze iz Tunisa i kako kaže za agenciju Adnkronos tužilac Luiđi Patronađo “oni stvaraju ozbiljan problem za javni red što je još više otežano pandemijom koja je u toku”.

“Treba nam policija da održi red. Ovi ljudi ne dolaze, jer beže od političke situacije, rata ili iz nekog drugog razloga, oni iz Tunisa dolaze samo da bi u Italiji našli bolje uslove za život”, dodaje Patronađo.

Istovremeno stižu i imigranti lepo obučeni sa naočarima za sunce i šeširima i mobilnim telefonima te koferima. Plus pudlica. Da li su uputstva o tome da treba da izgledaju kao turisti dobili baš od influensera koji objašnjavanju i otkrivaju najnovije načine na koje se može stići u Evropu? U svakom slučaju o njima priča cela Italija, a video o njihovom iskrcavanju se može naći na Fejsbuku.