Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zeleni progres

Posrnuli grcki velikan, fudbalski klub Panatinaikos, na dobrom je putu da se vrati na staze uspeha. Ubuduce, brigu o Zelenima iz Atine preuzece poznati menadzer, Izraelac Pini Zahavi, i Tajlandjanin Pairodz Piempongsant, koji su kupili klub od dugogodisnjeg vlasnika Janisa Alafuzosa. Dogovoreno je da Piempongsant i Zahavi prvu ratu uplate 22. oktobra.

Zanimljivo je otkuda ova tajlandsko-izraelska kombinacija na celu grckog kluba. Pre svega, Pairodz i Zahavi su odlicni znalci u poslovima kojima se bave, a spojila ih je Empajr Azija grup, koja je vodeca investiciona, savetodavna i finansijska kompanija na svetu sa sedistem u Bangkoku, a predstavnistva imaju jos u Singapuru, Dubaiju, Pekingu i Abu Dabiju. Janis Alafuzos im se obratio za pomoc kako bi izvukli PAO iz visegodisnje krize. 
O Piniju Zahaviju se zna da je, mozda, i najmocniji fudbalski agent na svetu sa ogromnim uticajem i vezama. Od menadzerisanja i provizija je stvorio pravu imperiju, a poceo je kao sportski novinar u izraelskom listu Hasashot Hasport. Kasnije je pisao i za Yedioth Ahronoth i Hadashot, a kroz novinarstvo je i gradio siroku mrezu kontakata. Prvi inostrani transfer je i ostvario kao zurnalista 1979, kada je Avija Coena iz Makabija Tel Aviva prodao Liverpulu za 200 hiljada funti. Od tada krece vrtoglavi uspon Zahavija. U to doba, Zahavi je bio odlican prijatelj sa legendarnim Kenijem Dalglisem koga je cesto gostio u svojoj vili u Elijatu. Osladio se Piniju menadzerski posao, tako da je ubrzo batalio novinarstvo i posvetio se daleko unosnijem biznisu. Usledili su veliki transferi Zahavija, uglavnom na Ostrvu, od Rija Ferdinanda do Eslija Kola, da bi se kasnije odlucio za klupske projekte. Bio je partner Milanu Mandaricu, tadasnjem vlasniku Portsmuta, a imao je i kljucnu ulogu u dovodjenju Romana Abramovica u londonski Celsi. Pored fudbalskih poslova, Zahavi je sa Elijem Azurom i suvlasnik medijske kuce Charlton, koja drzi monopol u Izraelu tako sto ima prava prenosa na sve vaznije sportske dogadjaje.
Sa druge strane, Piempongsant nije poznat u fudbalskom svetu, ovo je prvi put da se upusta u ovakve projekte i biznis. Zbog toga je jos cudnija i neobicna saradnja izmedju Zahavija i Pairodza. Piempongsant je odrastao u provinciji Ban Chang, u pokrajini Rajong na Tajlandu. Posle zavrsene srednje skole, Pairodz je 1973. diplomirao masinstvo na Pranakorn Koledzu u Bangkoku. Pairodz je tokom godina razvio znacajne poslovne odnose sa Saudijskom Arabijom, pre svih sa Seikom Salehom Kamelom iz Dzede. Sredinom osamdesetih godina, kada se azijski ekonomski procvat priblizio Tajlandu, Pairodz se nasao u izuzetnom polozaju, sto je dovelo do aktivnog ukljucenja u politiku. Postao je visoki zvanicnik Ministarstva spoljnih poslova, sto mu je omogucilo delovanje u vaznim medjunarodnim misijama u Aziji, Evropi i SAD, gde je oformio americko-tajlandski poslovni Savet. To mu je pomoglo da u periodu od 1991. do 1999. bude clan Senata. Na tom mestu je stekao nove veze i prijatelje, od kojih je najpoznatije bilo sa tadasnjim predsednikom Amerike Bilom Klintonom, sa kojim je ostao u odlicnim odnosima. Mozda ga je ta referenca i dovela u PAO, kako bi ispunio neke "politicke" zamisli Bilove supruge, Hilari, koja se ni danas ne miri sa porazom na predsednickim izborima 2016. od Donalda Trampa.
Sta i koliko mogu Zahavi i americki djak Piempongsant da urade u Atini, pokazace vreme, ali nema sumnje da ce Pairodz, svojim politickim, a Pini menadzerskim vezama i sposobnostima uciniti sve da Zeleni opet igraju znacajnu ulogu u Grckoj, ali i u Evropi!
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.