Microsoft razvojni centar Srbija po drugi put proglašen za najpoželjnijeg IT poslodavca

  0

  Intervju sa Bojanom Rošićem, Hiring Lead u Microsoft razvojnom centru Srbija

  Microsoft razvojni centar Srbija je u okviru nedavnog istraživanja koje je sproveo sajt Poslovi.Infostud proglašen za najpoželjnijeg IT poslodavca u našoj zemlji. Ovo je druga godina za redom da ste na vrhu ove liste. Koliko vam znače ovakva priznanja i šta je tajna ovakvog uspeha?

  Reč je o najvećem ovakvom istraživanju do sada, koje je obuhvatilo preko 3.000 zaposlenih u IT sektoru, i zaista nam znači da čujemo povratnu informaciju – šta ih privlači kada je u pitanju zaposlenje kod nas, kakva su im očekivanja, da li se susreću sa nekim predrasudama. Često kompanije nemaju jasnu sliku o tome šta potencijalne koleginice i kolege misle o njima, pa samim tim ulažu dosta da shvate kako da im približe svoje vrednosti. Mi konstantno osluškujemo – kako interno zadovoljstvo naših zaposlenih, tako i potrebe tržišta, što kao krajnji rezultat ima kontinuiran rast našeg tima koji trenutno čini preko 300 kolega, dok ovakva priznanja dolaze samo kao potvrda uloženog truda i rada.

  Nema tajne, sve kompanije streme ka tome da budu dobri poslodavci. Mi dajemo sve od sebe da naša posvećenost zaposlenima dostigne nivo njihove profesionalnosti i posvećenosti kreiranju vrhunskih tehnologija i proizvoda koje koriste milioni ljudi. 

  Ubrzani razvoj IT sektora i sve veća potreba za IT kadrom doveli su do formiranja ozbiljnog tržišta rada u ovoj oblasti. Kako odgovarate izazovima pronalaska odgovarajućih kadrova? Tačnije, kako se regrutuju najbolji IT stručnjaci u zemlji?

  Mi zaista možemo da se pohvalimo da u svojim redovima imamo vrhunske inženjerke i inženjere. Verujemo da je jedan od razloga što se priključuju našem timu – baš mogućnost da svojim radom pozitivno utiču na živote miliona ljudi širom planete. Istina je da su IT stručnjaci danas izuzetno traženi i da na takvom tržištu nije lako doći do kadrova. Ali baš ovde u Beogradu, kreiraju se neke od najaktuelnijih Microsoft tehnologija, a prilika da budete deo takvih projekata, da svakodnevno sarađujete sa vrhunskim stručnjacima, sa našim kolegama u Redmondu, centrali kompanije Microsoft, ili nekim drugim razvojnim centrom širom sveta, svakako spada među najznačajnije prednosti rada u Centru.

  Da li saradnja sa obrazovnim institucijama – univerzitetima i pojedinim katedrama, ili Matematičkom gimnazijom, donosi konkretne rezultate?

  Microsoft razvojni centar je za naše uslove specifična radna sredina. Tokom cele godine imamo stalno otvorene programe prakse i zapošljavanja, kroz koje mladim ljudima pružamo priliku da osete dinamičnu atmosferu rada u najvećem Microsoft razvojnom centru u Istočnoj Evropi. Verujemo da IT kompanije treba da budu okruženje u kojem se podstiče digitalno obrazovanje i pruža prilika mladima da steknu znanja, praksu i iskustvo, koja će moći da iskoriste na svom profesionalnom putu.

  Prepoznavanje talenata i podrška mladima da razvijaju svoje potencijale, suštinski je deo misije Microsoft razvojnog centra, pa tako već više od 10 godina na različite načine podržavamo učešće naših najtalentovanijih srednjoškolaca i studenata na brojnim međunarodnim takmičenjima.

  Takođe, kroz brojne programe, inicijative i saradnju sa obrazovnim institucijama i nevladinim sektorom, pružamo snažan podsticaj razvoju digitalnog obrazovanja u našoj zemlji, kako bi se mladima pružila prilika da usvajaju znanja iz oblasti IT-a, bez kojih je danas profesionalni razvoj u bilo kojoj oblasti nezamisliv. Zajedno sa organizacijom Petlja, razvijen je portal i materijal za učenje programiranja, koji se koristi u nastavi već od petog razreda osnovne škole u čitavoj Srbiji. Kroz Inicijativu Digitalna Srbija, čiji je Microsoft razvojni centar jedan od kompanija osnivača, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, povećan je broj IT odeljenja u gimnazijama širom zemlje.

  Smatramo da je to naša uloga, da pomognemo stvaranju digitalno pismenih generacija koje će posedovati veštine koje su već danas ključne na tržištu rada. Ne moraju i ne treba naravno svi da se bave informacionim tehnologijama, ali je važno da poseduju odgovarajuće veštine i osnovna znanja.

  Da li su uslovi rada, plata, tim ili nešto četvrto presudni za izbor Razvojnog centra za najposlodavca? Employer branding o kome sada svi govore, u IT industriji već neko vreme podrazumeva konkurentne zarade i razne beneficije (vreme i prostori za opuštanje, igrice i slično). Kako se diferencirati na tržištu i izgraditi jedinstven brend i koje su komponente dodatno važne za pozitivan employee experience?

  Pozitivan employee experience, tačnije iskustvo i osećaj koje zaposleni imaju, predstavlja suštinu svakog uspešnog i održivog tima – zbog čega je nama cilj da uvek podižemo lestvicu onoga što nudimo zaposlenima. Od beneficija, preko prilika za profesionalno usavršavanje, do radne atmosfere i okruženja – svaka od ovih oblasti je bitna pojedincu, ali i timu da bi dostigao svoj maksimum i imao osećaj profesionalne ispunjenosti.