Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

“Nigde u svetu klasici nisu na vrhovima lista, pa ni kod nas”: Pisac Mihajlo Pantić u susret Sajmu knjiga

“Knjige više nemaju društveno korektivnu moć, već su kao i sve drugo puka roba namenjena tržištu - što većem, to boljem”, rekao je Pantić
Datum: 20/10/2018

“Nigde u svetu klasici nisu na vrhovima lista, pa ni kod nas”: Pisac Mihajlo Pantić u susret Sajmu knjiga

Foto: Profimedia

Kao i drugde u regionu, pa i u Evropi, najviše se čitaju knjige koje pretenduju da budu prihvaćene kao književnost, a zapravo su štivo za dokolicu i razbibrigu, rekao je nagrađivani pisac i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Mihajlo Pantić u susret Sajmu knjiga, preneo je B92.

"Nigde u svetu klasici nisu na vrhovima lista najčitanijih knjiga, pa je tako i kod nas. Humanistika je svuda u defanzivi, akademski formulisana estetika postoji samo u institucijama zaduženim za sistematsku brigu o obrazovanju i kulturi. Ostalo je premrežila nepregledna produkcija ‘izvandrednih’ naslova praćenih odgovarajućom reklamom, velike knjižare su postale samoposluge nalik svim drugim radnjama u tržnim centrima", rekao je Pantić. 

On napominje da se tiraži knjiga domaćih pisaca, izuzimajući dobitnika NIN-ove nagrade, ne mogu se ni izbliza porediti sa mahom prosečnim delima prevedene književnosti. 

"Ukratko, u Srbiji se zbog glavobolno duge tranzicije sa neizvesnim završetkom samo drastičnije ponavlja proces koji je odavno dovršen u zapadnom svetu. Knjige više nemaju društveno korektivnu moć, već su kao i sve drugo puka roba namenjena tržištu - što većem, to boljem. Pa će i ovde, kao i drugde, Koeljo uvek biti čitaniji od Rastka Petrovića ili Voje Čolanovića", zaključio je Pantić. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.