Koronavirus u Srbiji: Najnoviji epidemiološki podaci, “povećana aktivnost virusa u Beogradu”, očekuje se novi talas širenja infekcije u novembru

0
Foto: Profimedia

Srbija je u poslednja 24 sata registrovala 59 novozaraženih koronavirusom, dok je od posledica COVID-19 preminula jedna osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 19 pacijenata.

Od poslednjeg preseka, u Srbiji je na koronavirus testirano 2.667 osoba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19 dr Predrag Kon rekao je da se u novembru očekuje novi udar korone u Srbiji u novembru i da se zemlja nalazi u pripremama za taj najteži period.

“Trenutno je važno kontrolisati poštovanje svih donetih propisa, a u budućnosti bi i neke preporuke mogle da pređu u obavezne mere, rekao je gostujući na TV Prva dr Kon.

“Ja ponovo naglašavam i preporučujem nošenje maske, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Zaboravlja se ta preporuka. Svestan sam da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali svojevremeno ih je mali broj nosio i u prevozu i tržnim centrima dok nisu postale obavezne. Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude, ako sve ode u pogrešnu stranu”, upozorio je dr Kon, prenosi Blic.

Kako je istakao naš poznati epidemiolog, sada imamo relativno mirnu situaciju, ali sve može veoma brzo da se promeni.

On je na svom Fejsbuk nalogu objavio i da je u Beogradu povećana aktivnost virusa.

“Blago, ali ipak jasno, povećava se aktivnost virusa u Beogradu”, napisao je dr Kon, ukazujući na najvaljenju pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mera, pre svega, nošenja zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prevoza.

Od sutra pojačana kontrola nošenja maski u gradskom prevozu

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević najavio je da će od sutra početi pojačana kontrola nošenja zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prevoza. 

Navodeći da je prethodnih dana u glavnom gradu zabeležen rast broja novoinficiranih koronavirusom, on je rekao da je juče izvršena kontrola u 79 ugostiteljskih objekata i trgovinskih lanaca u Beogradu i da je napisano pet prijava zbog nepoštovanja epidemioloških mera. 

“Velika većina se pridržava mera ali ima i onih ugostitelja i njihovih gostiju koji to ne čine. Juče smo imali pet prijava, tri sanitarne inspekcije i po jednu tržišne i turističke inspekcije”, rekao je Nikodijević za televiziju Prva. 

Dodao je da cilj tih kontrola nije zatvaranje objekata ili kažnjavanje vlasnika već poštovanje epidemoloških mera. 

“Nastavićemo sa tim kontrolama. Ključ je da poštujemo mere i da ne dođemo u situaciju da zatvaramo objekte i smanjujemo privrednu aktivnost. U suprotnom, bićemo u situaciji da donosimo nove mere”, izjavio je Nikodijević i dodao da se nada da neće biti potrebe za eventualnim “zatvaranjem grada”.

Janković: “Za povratak publike na stadione se još nisu stekli uslovi, masovne sportske manifestacije su veliki epidemiološki rizik

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji relativno povoljna ali i dodao da postoji potencijal da se pogorša. 

Gostujući na televiziji Pink, on je rekao da podaci o broju novoinficiranih prethodnih dana nisu “crni” ali da upozoravaju. 

“Aktuelna epidemiološka situacija u Srbije nije tako loša ali ne bismo smeli da se uljuljkamo jer postoji potencijal da se stvari pogoršaju”, rekao je imunulog.

Navodeći da strogo gledano, u Srbiji trenutno nema žarišta epidemije, Janković je naglasio da je očekivano što je približno polovina novootkrivenih slučajeva u Beogradu zbog, kako je rekao, najveće gustine stanovništva i socijalnih aktivnosti.

Upitan za eventualno uvođenje novih mera u slučaju rasta broja novoinficiranih, Janković je rekao da se za sada ne očekuju “tako drastične” restriktivne mere poput onih sa početka epidemije ali i dodao da je moguća doslednija kontrola poštovanja mera koje su već na snazi, poput nošenja maske u javnom prevozu.

Komentarišući predloge o eventualnom povratku dela publike na stadione u Srbiji, on je izjavio da se uslovi za to još nisu stekli i preneo ocenu Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da bi masovne sportske manifestacije u ovom trenutku predstavljale veliki epidemiološki rizik.