Komšić: Srpsko-hrvatski plan o podeli BiH i dalje je živ, izgleda da ponovo pokušavaju

0
Kristijan Šmit, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Fotografija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je hrvatski predsednik Zoran Milanović svojom izjavom da bi optužnica Srbije protiv trojice hrvatskih generala mogla usložniti savezništvo Srba i Hrvata u BiH, još jednom pokazao da je istorijski plan o podeli države Bosne i Hercegovine živ i da predstavlja aktuelnu političku strategiju koja ima jasan cilj.

„Od sporazuma između Cvetkovića i Mačeka, preko sporazuma između Miloševića i Tuđmana, jasne su namere i pokušaji podele Bosne i Hercegovine na Hrvatsku i Srbiju“, kazao je Komšić, preneli su sarajevski mediji.

Prema njegovim rečima, u prvom slučaju tu podelu zaustavio je Narodnooslobodilački pokret, a u drugom Armija Republike Bosne i Hercegovine.

„Očito je da se sa realizacijom tog plana ponovo pokušava“, kazao je Komšić.

On je ocenio da svima koji su za državu BiH ostaju dva izbora, navodeći da je prvi „prepiranje do iznemoglosti oko toga ko je bolji i lepši, a da je drugi izbor da se tome suprotstavi na sve demokratske načine“.

„Prvi izbor je put u propast države, njen nestanak i izdaju onih koji su državu napravili, a zatim i odbranili, a drugi izbor je moguć tek ukoliko se hrabro i odlučno, svi zajedno, prelazeći preko političkih i ideoloških razlika, budemo okupili oko onog što je zajednička vrednost svih nas, a to je Bosna i Hercegovina“, zaključio je Komšić.

Milanović je ranije izjavio da podizanje tužbe Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za ratne zločine nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti može pogoršati odnose između Hrvata i Srba u BiH.

„Nama ovo ne odgovara zbog odnosa s Republikom Srpskom i (srpskim članom Predsedništva BiH) Dodikom… Ne očekujem od Dodika da sada optuži Beograd. Međutim, Dodik je hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini. To moramo shvatiti i tako se ponašati. Ovo kvari relativno dobre odnose Hrvata i Srba u BiH. Ovim se time gazi, rastura“, kazao je Milanović.