Kompanija MOL Group povećala ciljeve za 2019. godinu nakon stabilnog trećeg kvartala

  0

  MOL Grupa objavila je finansijske rezultate za treći kvartal (Q3) 2019. godine. Uprkos slabijim makro pokazateljima i nižoj ceni goriva i gasa, odlični rezultati EBITDA za Q3 su omogućili MOL Group da unapredi svoje planirane godišnje rezultate na 2,4 milijarde dolara sa projektovanih 2,3 milijarde dolara.

  Upstream EBITDA opala je na 235 miliona dolara u Q3, reflektujući niže cene nafte i znatno niže cene gasa. Nivo proizvodnje ugljovodonika smanjen je za jedan procenat u odnosu na treći kvartal prošle godine, i ostao je na 107.000 barela ekvivalenta naftepo danu (boepd). Proizvodnja od 112.000 boepd je, od početka godine do danas, ostala iznad planiranih godišnjih rezultata.

  Čista CCS EBITDA Downstream segmenta povećana je četiri odsto na 272 miliona dolara u Q3, jer se rafinerijska marža oporavila od pada u H1. Potražnja za gorivom je podržana od strane downstream rezultata i porasla je za tri odsto u SEE regionu. Radovi na Polyol fabrici, najvećoj organskoj investiciji MOL Group, tokom trećeg kvartala odvijaju se bržim tempom i napreduju prema planiranom rasporedu.

  Segment Consumer Services dostigao je novi i najveći kvartalni rezultat od 161 milion dolara, što je porast za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, jer su sektori za negoriva i marže goriva doživele rast, a segment je ujedno iskoristio veliki trend i potražnju za gorivom.Fresh Corner koncept nastavio je sa ekspanzijom, a njegov broj porastao je na 795 u odnosu na 615 prošle godine.

  EBITDA Gas Midstream segmenta dostigla je 27 miliona dolara u Q3, što je osam odsto više nego prošle godine.

   „J finansijski rezultatu su prikaz našeg otpornog i integrisanog poslovnog modela, koji nam je omogućio da u prvih devet meseci poslovanja podignemo godišnji cilj za čisti CCS EBITDA 2019 na 2.4 milijarde dolara (u odnosu na 2.3 milijarde dolara). Takođe, nastavljamo sa strateškim transformacionim projektima, u okviru kog smo uspeli da generišemo pozitivni slobodan novčani tok i na taj način upotpunosti finansiramo udvostručenu organsku investiciju. Izgradnja Polyol kompleksa se nastavlja po planu, a veći građevinski radovi su sprovedeni tokom Q3, tako da su radovi na kompleksu trenutno na 35 odsto“ izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.