Kolone vozila na izlazu iz zemlje kilometarske: Zastoj na Horgošu, gužve i na Kelebiji…

0

I ovog vikenda gužve na graničnim prelazima. Kao po pravilu, najduže se čeka na Horgošu. Kolona vozila na izlazu iz zemlje je kilometarska. Saobraćajna policija preusmerava vozila ka graničnom prelazu Kelebija. Akcija rasterećenja prelaza Horgoš će trajati oko sat i po, prenosi RTS.

Zbog velikog priliva vozila na izlazu iz Srbije, putnička vozila se na Horgošu zadržavaju najmanje dva sata, a kolona automobila je dugačka oko dva kilometra.

Još tri sata je potrebno da bi se ušlo u Mađarsku na susednom graničnom prelazu Reske, iako oba prelaza rade maksimalnim kapacitetom.

Zbog velike gužve, mađarska policija saopštila je da je integrisani mađarsko-srpski granični prelaz Reske 2 – Horgoš 2, od danas u 14 časova počeo da radi samo u pravcu ulaza u Mađarsku. Isti režim važiće i u subotu i nedelju od 7 do 19 časova.

Kako navode, prelazi Reske 1 i 2 sada rade maksimalnim kapacitetom sa ukupno 13 ulaznih traka u Mađarsku, kako bi se ubrzao protok vozila i putnika.

Pojačan intenzitet saobraćaja beleži se i na Kelebiji na izlazu iz Srbije, gde je potrebno oko tri sata da bi se prešla srpsko-mađarska granica u pravcu Tompe.

Horgoš je u proteklih 12 sati prešlo 17.000 putnika u 3.300 putničkih vozila i 75 autobusa – 70 posto tog saobraćaja je prema Zapadnoj Evropi.

U kolonama su putnici koji idu iz Turske, Albanije, Bugarske i Severne Makedonije. Kolona će biti do nedelje uveče.

Prema informacijama Uprave granične policije na graničnom prelazu Preševo, na ulazu, zadržavanje za putnička motorna vozila je 90 minuta. Na ostalim graničnim prelazima u Srbiji najduža zadržavanja su oko pola sata.