Ko komanduje stranim dobrovoljcima u Ukrajini?

0
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

„Četiri meseca su legionari molili državno rukovodstvo da im pomogne, ali nije bilo reakcije. A prekršaji se i dalje dešavaju. Objavili smo članak da bi se konačno nešto desilo. Problemi u armiji sada mora da se reše, za vreme rata, jer kasnije može biti prekasno”, kaže koautorka izveštaja u „The Kyiv Independent“, Ana Mironjuk, u razgovoru za DW.

Ukrajinske novine na engleskom objavile su tekst o Internacionalnoj legiji koja okuplja strane dobrovoljce u Ukrajini, a formirana je na inicijativu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Članak se poziva na deo Legije koji je potčinjen Glavnom obaveštajnom odeljenju ukrajinskog Ministarstva odbrane i obavlja specijalne zadatke na frontu u borbi protiv ruske invazije.

Optužbe na račun poljskog komandanta

Optužbe iznesene u listu odnose se na jednog od zapovednika Legije, Poljaka kojem je 60 godina i koji se u novinama zove Saša Kučinski. Međutim, istraživanjem novinara došlo se do čoveka koji stoji iza nadimka „Saša“ – to je poljski državljanin Pjotr Kapušćinski. Javnosti je poznato da je on bio umešan u sudski proces jednoj od najvećih kriminalnih bandi u Poljskoj. takozvanoj „Pruskov-bandi“. Dvehiljaditih su poljski istražni organi optužili Pjotra Kapušćinskog koji je tada imao nadimak „Bart“ za 71 kriminalno delo, među kojima je bila i jedna otmica.

Međutim, 2009. istražni postupak je obustavljen i on dobija status „krunskog svedoka“. Na osnovu njegovog svedočenja osuđeno je devet članova bande, pisala je tada poljska dnevna štampa. Kasnije je Kapušćinski osumnjičem za druga krivična dela pa je 2020. godine izgubio status povlašćenog svedoka. U članku poljskog lista, koji se poziva na poljsko državno tužilaštvo, navodi se da je Kapušćinski godinama mešao „istinu i fikciju“ pa se brojni njegovi iskazi nisu potvrdili.

U to vreme je on već godinama živeo u Ukrajini. I u toj zemlji je prema državnoj evidenciji sudskih protokola, od aprila 2017. u Ivano-Frankivsku osumnjičen za pljačku i seksualno nasilje. Novembra 2017. je jedan sud u Varšavi zatražio izručenje Kapušćinskog, jer je u Poljskoj osuđen na tri godine zatvora. Ali pravosuđe u ukrajinskom Galiču želelo je najpre da ispita mogućnost pokretanja sopstvenog sudskog postupka protiv njega. To se oteglo.

Prošle godine je ukrajinska policija pronašla pištolj u njegovom automobilu, uhapšen je, ali je platio kauciju i obreo se na slobodi. Maja 2022. u Galiču je obustavljena istraga zbog pljačke i seksualnog nasilja. Državni tužilac Ihor Tjuško je izjavio za DW da je razlog njegova služba u ukrajinskoj vojsci.

Nasilje, pljačke, nepripremljene akcije

Vojna služba nije popravila karakter Kapušćinskog, kažu novinari lista „The Kyiv Independent“. Oni ga optužuju da je seksualno uznemiravao doktorku u Legiji. Osim toga, strane dobrovoljce je početkom juna prinudio da opljačkaju jednu robnu kuću za vreme borbi za Severodonjeck i Lisičansk u Donbasu.

Novinari su ga pozvali telefonom kako bi Kapušćinski reagovao na optužbe, a on je rekao da ih pošalju pravosudnim organima, jer on nema vremena da razgovara. „A onda je spustio slušalicu“, rekla je Ana Mironjuk.

Legionari tvrde da ih Kapušćinski nepripremljene poslao u vojne akcije. Primer je jedna jedinica dobrovoljaca iz Brazila koja je u borbama za Severodonjeck najpre bila izloženi vatri sopstvene artiljerije, a onda je danima bez hrane, vode i mogućnosti evakuacije bila izložena neprijateljskoj vatri.

I DW je pokušao da uspostavi kontakt sa njim posredstvom njegovog advokata Petra Škvarka, koji ga je zastupao u Galiču. Kapušćinski je u razgovoru za DW potvrdio da je komandant u Internacionalnoj legiji i da ima kriminalnu prošlost, kao i da je bio „krunski svedok“.

„Radio sam za mafiju. Krao sam, prodavao kokain, bilo je dosta toga“, izjavio je Kapušćinski i dodao da on u ukrajinskoj armiji nema oficirski čin, uprkos fotografijama na kojima ima epolete pukovnika, jer po ukrajinskom zakonu stranac ne može imati čin viši od mlađeg vodnika. On je istovremeno naglasio da je godinama obavljao poslove za poljsku tajnu službu.

„Novinari su razgovarali sa dezerterima“

„Iako mnogi ljudi znaju moju biografiju, u Legiji me poštuju. Zato mi je prijatelj naprosto zalepio epolete pukovnika na uniformu. U Legiji oficirski rang ne igra nikakvu ulogu, pošto mi ovde dobro zajedno živimo i zajedno se borimo“, objasnio je Kapušćinski.

Pjotr Kapušćinski nosi uniformu pukovnika sa epoletama, iako nema čin oficira

On odbacuje sve optužbe koje su protiv njega iznesene u novinama i tvrdi da su novinari razgovarali sa dezerterima, koji su napustili ratište kod Severodonjecka. „U ratnim vremenima takve ljude streljaju. Ali Ukrajina je liberalna zemlja. Poslao sam ih autobusom za Kijev, oduzeo sam im oružje i vojne iskaznice. Izbačeni su iz Legije. To je bila grupa Kolumbijanaca. Žalili su se kod vojnog tužilaštva“, kaže Kapušćinski. On dodaje da su posle toga ispitali njega i druge vojnike, ali nisu ustanovili prekršaje.

Što se tiče robne kuće u Lisičansku, Kapušćinski tvrdi da je imao dozvolu vlasnika da ponese robu koja je bila potrebna njegovoj jedinici. Služba za odnose sa javnošću lanca za prodaju tehničke robe Komfi potvrdila je da je dozvolila odnošenje robe.

DW je pokušao da od nadležnog ministarstva dobije izjavu o statusu Pjotra Kapušćinskog i o tome šta je rezultat preispitivanja pritužbi na njegov račun. Ali predstavnik nadležne institucije Andij Jusov nije našao vremena da odgovori na ta pitanja. Ista pitanja je ignorisala opunomoćenica predsednika za odbranu zemlje Aljona Verbicka. A služba za odnose sa javnošću Legije koja je potčinjena kopnenim snagama Ukrajine, dala je izjavu da obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane nije nadležno za Legiju.