Klintonova o Putinu: “Ima skoro mesijansku veru u sebe, znala sam da će biti pretnja Evropi i svetu”

1
EPA-EFE/Peter Foley

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima “gotovo mesijansku veru u sebe” i da ne voli kritike, naročito ako dolaze od strane žena.

Klintonova se prisetila da je “postojao pozitivan razvoj” kada je sarađivala sa Putinom u periodu od 2009. do 2013. godine, kada je on bio premijer Rusije.

Odnosi su zahladneli nakon što je Klintonova kritikovala “upadljivo nameštene” izbore u Rusiji nakon kojih se Putin vratio na mesto predsednika 2012. godine.

Klintonova je tada prilikom jednog svog govora istakla da “Rusi imaju pravo da se njihov glas čuje i njihovi listići pravilno prebroje”, kao i pravo “da izbori budu na međunarodnom nivou”. U Rusiji su nakon toga izbili protesti na kojima se našlo desetine hiljada ljudi, za šta je Putin okrivio Klintonovu.

“Putin ne voli kritike, naročito one koje dolaze od žena. Uprkos tome što tvrdi drugačije, veoma se namučio kako bi pomogao Trampu da dođe na mesto predsednika 2016. godine”, rekla je Klintonova, prenosi Gardijan.

Klintonova je rekla da Putin “ima gotovo mesijansku veru u sebe”, kao i “želju za povratkom imperijalističke Rusije”. Ovo joj je pomoglo da shvati kako će on zbog toga postati “pretnja za celu Evropu i ostatak sveta”.

“Kada je izvršio invaziju na Ukrajinu nisam bila iznenađena. Ali me je prijatno iznenadilo kako su se vlada predsenika Zelenskog organizovala i kako se Ukrajina brani”, rekla je Klintonova.

Ona takođe tvrdi da je dobro to što je NATO odlučio da snabde Ukrajinu oružjem, čime je, što se nje tiče, “potvrđena potreba za institucijama koje treba učiniti još efikasnijim u budućnosti”.

Kada je u pitanju otvaranje tribunala u SAD na kom bi se bavili pitanjima ratnih zločina u Ukrajini, Klintonova smatra da bi oni “mogli da se kreiraju, ali da će se to teško ostvariti”.

1 KOMENTAR

  1. Сва срећа па твом мужу голубови једу из руке. Знала си ти ко је Путин, само ниси знала ко ти је муж а још мање шта се догађа у “овалном кабинету”.

Comments are closed.