
Samo špagete, puter, limun, sir i bosiljak. Lako za savršeno pripremanje, a evo kako…
Sastojci:
So i crni biber
180-200 g svežih debelih testenina (ili 160-180 g suvih) – npr. bukatini, špagete, fetučine, taljatele ili lingvine
30 g putera
1 nevoštani limun
20 g pekorino romano sira ili drugog tvrdog sira, sitno rendanog
1 mala šaka svežih listova bosiljka (po želji)
Priprema:
U srednjoj šerpi prokuvajte slanu vodu, a zatim dodajte testeninu – treba da bude prekrivena vodom, ali ne da pliva u njoj, jer što je voda skrobnija, to će kasnije bolje zgusnuti sos.
Dok se testenina kuva, istopite puter u širokom tiganju dok ne zapeni, dodajte veći deo rendane kore limuna, a zatim isključite ringlu dok testenina ne bude gotova.
Kada je testenina al dente, odnosno kuvana po vašem ukusu, izdubite i odvojite malu šolju vode u kojoj se kuvala, a zatim dobro ocedite testeninu. Uključite ringlu ispod tiganja sa puterom i korom limuna na srednje jaku, a zatim dodajte oceđenu testeninu i malo vode u kojoj se kuvala.
Snažno promešajte dok se dobro ne premaže, zatim dodajte većinu rendanog sira i nastavite da mešate dok se dobro ne sjedini, dodajući malo više vode od testenine ako je potrebno.
Sklonite sa vatre, dodajte prstohvat soli i bibera, sok od oko pola limuna i veći deo bosiljka (ako ga koristite), pa ponovo promešajte da se ravnomerno rasporedi. Probajte i dodajte po potrebi. Podelite po tanjirima, pospite preostalom korom limuna, sirom i bosiljkom i odmah poslužite.