Kako rasporediti namirnice u frižideru da vam traju što duže?

  0
  Foto: promo

  Zašto mleko ide gore, a meso i riba u sredinu?

  Vratili ste se iz kupovine sa svežim namirnicama, otvarate frižider kako biste ih ubacili unutra, ali na trenutak zastajete – niste potpuno sigurni gde šta ide. Od ove naizgled nevažne nedoumice može zavisiti kvalitet hrane koju koristite. Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će pomoći da vaše namirnice duže traju.

  Foto: promo

  Omogućite kruženje vazduha

  Nemojte prepuniti frižider, jer to sprečava da hladan vazduh pravilno cirkuliše. S druge strane, frižider ne bi trebalo da bude ni poluprazan jer to dovodi do neujednačene temperature. Delovi uređaja koji nisu u direktnom kontaktu sa hladnim vazduhom su topliji. Zbog toga je temperatura u donjem delu viša, posebno zato što je gornjim policama i fiokama zaštićen od strujanja hladnog vazduha. Ipak, tehnologija je toliko napredovala da pojedini uređaji imaju MultiFlow 360° – ventilacioni sistem koji ravnomerno raspoređuje vazduh u odeljku frižidera kako bi se obezbedila optimalna cirkulacija vazduha i najbolji uslovi skladištenja vaše hrane.

  Kontrolišite otvaranje vrata

  Kada se vrata otvore, temperatura naglo raste i hrana je izložena termičkom šoku koji uzrokuje da brže propadne. Tada može proći i do 15 minuta da se frižider vrati na početno stanje. Srećom, postoje sistemi osmišljeni da održavaju optimalnu temperaturu u frižideru bez obzira na to koliko često ga otvarate. Gorenje Frižideri imaju opciju AdaptTech koja kontinuirano prati i analizira način na koji koristite uređaj. Tako može da predvidi kada ćete otvoriti vrata frižidera i neposredno pre nego što to učinite, snižava temperaturu za 1 ili 2°C kako bi se osiguralo da hrana ostane sveža i puna hranljivih materija.

  Ispravno rasporedite namirnice

  Prostor u vratima je topliji jer je dalje od izvora hladnog vazduha i zato što je druga strana vrata u kontaktu sa spoljašnošću. Međutim, odeljci na vrhu vrata imaju nižu temperaturu od onih na dnu. Izuzetak je deo za jaja, koji je obično prekriven plastičnim poklopcem koji sprečava cirkulaciju hladnog vazduha.

  Mlečne proizvode i pića tako treba staviti na vrh frižidera, gde će se ohladiti, ali ne previše, da se ne bi smrzli. Izuzetak je puter koji ne treba da bude previse hladan da se ne stvrdne, pa je najbolje da stoji u vratima, kod jaja.

  Meso i riba treba da budu na polici srednjeg nivoa. Sireve i mesne prerađevine najbolje je staviti u gornju fioku ispod donje police. Gorenje frižideri za ove namirnice imaju predviđenu Fresh zone, u kojoj ostaju duže sveže, jer se čuvaju na temperaturi od oko 3°C.

  Obično postoji i posebna fioka za voće i povrće, koja nije previse hladna i ima kontrolu vlažnosti, poput CrispZone, jedne od najvećih fioka za voće i povrće na tržištu.

  Prelivi i sosevi idu u srednje pregrade vrata, a namirnice kojima je potrebno najmanje hlađenje treba staviti na dno vrata.