Kako je posle 70 godina otkrivena tajna rimske crkve Alojzija Stepinca: “Jugoslavija je saznala da će biti proglašen za kardinala…”

1
Profimedia

U rimskoj crkvi Svetog Pavla in Arenula (ili: alla Regola) u ponedeljak uveče je kardinal Frančesko Monterisi predvodio misu i blagoslovio spomen ploču koju je Alojziju Stepincu postavila Ambasada Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, prenosi Jutarnji list.

Papa Franja nedavno je otvorio arhiv Pija XII, a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina staru tajnu – naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju on nikad nije preuzeo.

Prema pisanju hrvatskih medija tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigao je kriptovani teleks kojim državni sekretar Montini obaveštava otpravnika poslova monsinjora Silvija Odija da je papa Pio XII. Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba odlučio da proglasi kardinalom i da će to zvanično biti učinjeno u januaru 1953. godine. Budući da je to bila tajna, ujedno je ta vest bila glavna tema na svečanom prijemu povodom Dana Republike.

Prema zapisu monsinjora Odija, u tadašnjoj Palati Federacije ta je vest brojne diplomate zanimala puno više od nove Titove odeće i njegove “raskošne supruge Jovanke”, kada se po uglovima dvorane moglo čuti da će Stepinac biti kardinal. Zamenik ministra spoljnih poslova Alekš Belber je tada rekao da je “u pitanju je još jedna provokacija Vatikana”

Jugoslavija je zatim prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom i 17. decembra proterala Odija i ostalo osoblje nuncijature u Beogradu, ali je ostala misterije Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. <kako to, nakon toliko vremena otkriju nekakvu "stepinčevu" crkvu i to baš onda kada se "zagužvalo" o njegovoj "svetosti" koju treba da odobri Vatikan i Papa ali…..negde je zapelo a ja sam pomalo zabrinut za ustaškog vojnog vikara blaženog Alojizija

Comments are closed.