“Jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela ni jednu restriktivnu meru protiv Rusije. Da li takav stav nama donosi probleme? Nema nikakve sumnje…”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

 (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija plaća visoku cenu zbog toga što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali nije odgovorio na pitanje novinara da li će sankcije biti uvedene u budućnosti.

On je odbio da komentariše naslovne strane novina koje pišu da vlast priprema javnost za sankcije Rusiji, rekavši da su mediji najavljivali da će se to desiti još 4. aprila, ali se ispostavilo da su slagali.

“Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela ni jednu restriktivnu meru protiv Rusije. Da li takav stav nama donosi probleme? Nema nikakve sumnje, mnogo problema, od finansijskih investitora, do mnogih drugih  i nema sumnje da veoma visoku cenu plaćamo, to je sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ocenio je da je u medjunarodnoj politici u kojoj principi, moral i pravo ne postoje, dobro da ima takvih koji se ponašaju kao Srbija, i da će država “gledati da se drži tih principa”.

Vučić je ponovio da kada je reč o sukobu u Ukrajini, Srbija poštuje medjunarodno pravo, i da je ponosan što u zemlji nema “ni antiukrajinske ni antiruske histerije”.

Odgovarajući na pitanje novinara o padu poverenja gradjana u Evropsku uniju (EU), Vučić je istakao da gradjani od EU neretko čuju reči koje znače pritak oko Kosova i Metohije i oko uvodjenja sankcija Rusiji, a da su istraživanja pokazala da je protiv sankcija 76 odsto gradjana, dok ih podržava tek 13 procenata.

Ipak je, kako je dodao, za Srbiju suštinski mesto u EU, ona treba da se bori za dostojansjtven put u Evropu ali i da čuva svoju samostalnost u odlučivanju dok ne postane članica.

“Za nas važan put ka EU i zbog vrednosti za koje se zalažemo, i ekonomskoh napretka i zato što morate da mi kažete gde bi Srbija pripadala ako ne tom društvu”, rekao je Vučić.

 Vučić je odbacio ocene da na proces formiranja nove Vlade Srbije utiče neko sa Zapada ili iz Rusije i te tvrdnje nazvao “glupostima”.

“Niti me ko šta pita, niti mi ko šta govori. A samo ja znam ko će da bude mandatar. Ne postoji nijedan drugi čovek koji može da misli da zna ko će to da bude”, rekao je Vučić.

On je rekao da to svakako neće biti posledica pritiska iz neke ambasade ili centra moći, jer je samostalno odlučivanje “jedno od najvažnijih nasledja koje ostavlja”.

Komentarišući Rezoluciju Evropskog parlamenta, u kojoj se Srbija poziva da uskladi spoljnu politiku sa EU po pitanju Rusije, Vučić je rekao da je Beograd primio k znanju to što tamo piše ali da se “nadao da oni imaju pametnija posla”.

“Blago njima ako u ovom trenutku nemaju pametnija posla nego da Srbiji šalju pisma kako i šta bi trebalo da čini, sa pritiscima i pretnjama… Primićemo k znanju šta govore i mnoge pametne stvari smo čuli, ali ako nemaju pametnija posla i ako ne mogu da se iživljavaju na Moskvi pa bi malo na Beogradu, ja im čestitam na tome i nemam problem sa tim. Oni neka rade svoj posao a mi ćemo svoj”, rekao je Vučić.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Vučić je ocenio da se tu radi i o sukobu Zapada i Rusije u kojem se ide na to da se postigne poraz druge strane.

“Poraz druge strane neće lako doći za bilo koga i to će dugo trajati. A onda ćemo svi, i cela Evropa i celi svet to da osetimo. Raste cena nafte i gasa, osnovnih prehrambenih proizvoda. Neće biti jednostavno”, rekao je Vučić.

Komentarišući smrt Radoša Milovanovića, direktora Fabrike vojne industrije “Milan Blagojević” u Lučanima, Vučić je rekao da je to veliki gubitak za namensku industriji i za Srbiju i da će Vlada gledati da u najkraćem roku pronadjen adekvatno rešenje za tu fabriku.