Japan i otpuštanje radioaktivne vode

Za Kineski međunarodni radio piše dr Ivona Lađevac, načelnica Centra za studije „Pojasa i puta“, Institut za međunarodnu politiku i privredu

1
Fotografije: Kina danas

Zemljotres, koji je marta 2011. godine pogodio Japan, uzrokovao je i tešku havariju u nuklearnoj elektrani Fukušima – otopila su se tri od postojećih šest nuklearnih reaktora. Kako bi se bar u nekoj meri obezbedilo hlađenje atomskog goriva u reaktorima, odmah se počelo sa neprekidnim dolivanjem vode. Tako se, tokom jedne decenije, svakodnevno „proizvodilo“ 170 tona kontaminirane vode, odnosno, ukupno nešto više od jednog miliona tona. Radioaktivna voda se odlagala u tankovima elektrane, međutim, pošto se njihovi kapaciteti stalno smanjuju, otvorilo se pitanje daljeg raspolaganja. Ovo pitanje je, sasvim opravdano, izazvalo zabrinutost kako stanovnika Japana, tako i susednih država, budući da se kao jedna od mogućih opcija pojavila opcija ispuštanja vode u more.

Argumenti Vlade Japana i rukovodilaca nuklearnih postrojenja su da se kontaminirana voda prerađuje primenom napredne tehnike i da se na taj način spušta nivo radioaktivnosti na onaj koji je bezbedan za ljude. Međutim, ono što se ne pominje jeste da tricijum, radioaktivni izotop vodonika, nije moguće otkloniti u tom procesu prečišćavanja. Posebnu opasnost za živi svet predstavlja osobina tricijuma da se vezuje za molekule vode, pa se kroz organizam i kreće kao voda. Poput svih radioaktivnih elemenata, i uticaj tricijuma može biti somatski, ali i genetski. Drugim rečima, efekti zračenja se mogu odraziti kako na pojedinca, tako i na njegovo potomstvo.

Uprkos svim tim saznanjima, većinski negativnom stavu i japanske i javnosti drugih država, japanska vlada je, u nedelji održavanja samita o klimatskim promenama, objavila svoju odluku da će za dve godine početi sa otpuštanjem radioktivne vode u more. Ovakva odluka se kosi sa nastupima koje Japan ima u međunarodnim organizacijama koje se zalažu za očuvanje životne sredine i otklanjanje svih negativnih posledica aktuelnih klimatskih promena.

Dalje, ovakva odluka odraz je i nebrige prema sopstvenom stanovništvu, naročito ribarima koji od mora žive. Opšte je poznato da se oni i dalje nisu oporavili od krize nakon katastrofe u Fukušimi, tada zbog zabrane izlova, a samo se može pretpostaviti sa kolikim gubicima će biti suočeni nakon otpuštanja radioaktivne vode. Poznato je da mnoge zemlje i dalje imaju rigorozne mere kontrole ribe koju uvoze iz Japana, uključujući i zabranu uvoza iz pojedinih oblasti. Iz tog razloga su udruženja ribara uložila oštar protest japanskoj vladi.

Reakcije spolja su jednako oštre. Tradicionalni partner i saveznik Japana, Južna Koreja je čak najavila i mogućnost obraćanja međunarodnim pravosudnim institucijama kako bi sprečila Japan da izazove još veću ekološku katastrofu.

U vezi sa aktuelnim problemom, Kina insistira na objavljivanju tačnih informacija o sastavu radioaktivne vode i traži prethodnu temeljnu procenu njenog mogućeg uticaja na životnu sredinu. Kineski zvaničnici su pozvali Japan da odluke, čije sprovođenje može da ima posledice i po druge države, naročito susedne, ne donosi sam, već uz konsultacije.

1 KOMENTAR

  1. Рибе са превисоким вредностима озрачености већ су изловљене на обалама Флориде. Оно што је још битно код прича о “безопасности” воде којом су хлађени уништени реактори је да се износи радиоактивности у телу збрајају. Од када се родите, урадите један рентген снимак, потом други,.. итд., и онда се окупате у оваквој води која сама по себи и може бити у том смислу безопасна, али за вас тај један безопасни микросиверт може бити фаталан, да покрене “окидач”. Ако ова корона није завршила са морским туризмом, овави идиотски поступци ће свакако.

Comments are closed.