“Ja sam profesionalni teniser. Došao sam u u Melburn da bih učestvovao na Australijan openu”: Transkript razgovora Đokovića i policijskog službenika na aerodromu

0
(Beta/AP Photo/Bernat Armangue, File)

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o deportaciji Novaka Đokovića. Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Vlada Australije pristala je da ukine prošlonedeljnu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, a on će biti pušten iz pritvora i dobiti pasoš i druge lične stvari nazad. Razlog za to je taj što je vlada priznala da Đokoviću nije dala dovoljno vremena nakon što ga je obavestila o nameri da mu ukine vizu, kako bi srpski teniser razgovarao sa drugima i u potpunosti odgovorio.

Sud je takođe objavio više dokumenata koji se odnose na slučaj prenosi Gardijan. Deo objavljenih dokumenata uključuje i transkript Đokovićevog intervjua sa pograničnom policijom prošle nedelje.

Đoković je u intervjuu potvrdio da je dva puta preležao kovid-19 i da i da nije vakcinisan.

Prenosimo deo transkripta razgovora službenika i Novaka Đokovića:

Službenik: Hvala. Dakle, kada vas pitam koji su bili vaši razlozi da danas otputujete u Australiju?

Đoković: Profesionalni sam teniser i glavni razlog mog dolaska u Australiju je učešće na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, u Viktoriji.

Službenik: Hvala. Sada pitanje u vezi sa vašom vakcinacijom, da li ste vakcinisani?

Đoković: Nisam vakcinisan.

Službenik: Protiv kovid-19? Niste vakcinisani?

Đoković: Nisam vakcinisan.

Službenik: Hvala. Da li ste ikada preležali koronavirusa ikada?

Đoković: Da.

Službenik: Kada je to bilo?

Đoković: Dva puta sam preležao koronu, imao sam koronu u junu 2020. i nedavno. Dobio sam pozitivan PCR test 16. decembra 2021.

Đoković je u intervjuu potvrdio da je 16. decembra bio pozitivan na koronavirus, a potom negativan 22. decembra.

Ovo je ključna tačka transkripta – gde intervjuer savetuje Đokoviću u pet časova ujutru da bi trebalo da sačeka i ima više vremena za dokazivanje i razgovor sa advokatima.

Službenik: U redu – već sam vam dostavio obaveštenje o nameri da razmislite o otkazivanju putovanja. Rekli ste mi da vam je potrebno da se odmorite do 8.30. Tada biste ponovo mogli da razgovarate sa svojim advokatom?

Đoković: Da.

Službenik: I dobijete još neke informacije?

Đoković: Da.

Službenik: Dakle, to je sasvim u redu, jer sam razgovarao sa svojim pretpostavljenima i oni su i više nego srećni da (nejasan deo transkripta)

Đoković: Dobro, super.

Službenik: (Nejasan deo transkripta) da se odmorite. Ima li još pitanja?

Đoković: Za sada nema više pitanja…

Službenik: Dakle, ono što će se desiti je – jer ću završiti svoju smenu, pa će ovaj slučaj biti predat drugom timu – još jedan službenik će izaći i razgovarati sa vama. Predstaviće se (nejasan deo transkripta).

Đoković: Dobro.

Ali onda je taj dogovor, prema rečima sudije Entonija Kelija, „poništen“.

Drugi službenik dolazi u 6.07 i kaže Đokoviću da ukoliko se odmah ne izjasni “da bi odluka mogla biti doneta na osnovu informacija koje su sada pri ruci“ i moguće je da će odluka biti doneta na osnovu dokaza koje oni imaju sada. Službenik tada obaveštava Đokovića da će ga vladina služba odvesti u hotel, a onda ga pita, ako ima još nešto, što želi da doda.

Đoković: Pa, kao što sam već rekao… Ono što mogu da kažem je da sam iznenađen da nema dovoljno informacija o samom razlogu zašto mi je odobreno medicinsko izuzeće od strane nezavisnog medicinskog veća države Viktorije, koje je potvrdilo da sam ispunio kriterijume za ulazak u Australiju na osnovu kriterijuma koje su oni nametnuli, a koji se ne nalaze na papiru koji ste mi pročitali. A to je da ako ste preležali kovid-19 u poslednjih šest meseci, a možete da obezbedite negativan PCR test i dovoljnu količina antitela, onda vam je omogućen pristup i to se upravo dogodilo u celom procesu. Tako sam dostavio dokumentaciju. 16. decembra sam bio sam pozitivan na koronavirusa, 22. decembra sam bio negativa. Poslao sam analizu krvi na moja antitela i imao sam dovoljnu količinu i dobio sam pristup Australiji i dobio sam dokumentaciju koja podržava moje medicinsko izuzeće i putnu deklaraciju koja je stigla od savezne vlade.

Službenik: U redu. Postoji li još nešto što biste želeli da dodate?

Đoković: Ne.