Izvestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula: Ne isključujem ulogu Srbije u događajima na Cetinju

0

(Beta) – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocenio je da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prevazišlo verski karaktet i dodao da ne isključuje ulogu Srbije u dogadjajima na Cetinju.

On je kazao da godinu dana nakon parlamentarnih izbora ne mogu biti zadovoljni jer Crna Gora pokazuje elemente duboko podeljenog društva.

Crkveni obred ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija održan je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, uz brojne incidente, desetine povredjenih i angažovanje jakih policijskih snaga.

Proteste protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i opozicija a prisustvovao je i predsednik Milo Djukanović.

Picula je za televiziju Nova M rekao da su sve strane ambasade i medjunarodne organizacije u Podgorici na vreme upozoravale šta se može dogoditi kada je reč o ustoličenju mitropolita Joanikija, jer je to “dogadjaj koji je prevazišao verske okvir”.

Kako je dodao, Srbija u dogadjajima na Cetinju ne može biti amnestirana.

“Pratimo jednu vrstu pritiska na Crnu Goru koja je naravno režirana od strane Beograda i ja bih rekao da je jedan dobar deo odgovornosti za stanje u kome se danas nalazi Crna Gora mora biti pripisan Beogradu, pogotovo onom delu crnogorske političke scene koji je pod očiglednim uticajem Beograda i generalno rečeno, politizovana crkva i klerikalizovana politika ne mogu biti promotori ideja koje formalno zagovaraju” , kazao je on.

Picula je naglasio da su sve strane ambasade i medjunarodne organizacije u Podgorici upozoravale šta se može dogoditi, ali je ipak izostao dogovor unutar kuće.

“Nije na medjunarodnoj zajednici da vodi politiku u Crnoj Gori, to moraju voditi oni koji su izabrani od naroda, koji imaju odgovornost za sprovode odredjenu politiku, mislim naravno ne samo na vlast već i opoziciju. Prema tome, mogućnost intervencije sa strane EU je izuzetno ograničena”, smatra Picula.