Istražujemo: Kako da kupite dioptrijske ramove i stakla čak do 30% jeftinije?

0

Više od 1,2 milijarde ljudi na svetu nosi naočare za vid, a prema istim podacima Međunarodne agencije za prevenciju slepila (IAPB), uz redovne preventivne preglede oštećenje vida moguće je izbeći u više od 75 odsto slučajeva.

Kako bi pružila svoj doprinos u borbi za očuvanje dobrog vida, DIOPTA je pokrenula akciju pod nazivom „izGLEDAJTE BOLJE“ u okviru koje će svi kupci dioptrijskih ramova i stakala imati priliku da ogrebu popust od 10 do 30 odsto, uz besplatni pregled, sve do 1. novembra.

U susret Svetskom danu vida koji se ove godine obeležava 8. oktobra, dr sc. med. Snežana Pešić, stručni konsultant u DIOPTI, istakla je nekoliko važnih saveta za očuvanje zdravlja očiju:

  • REDOVNI OČNI PREGLEDI

Prvi preventivni pregled kod dece obavezno treba uraditi između druge i treće godine života kako bi se ustanovilo da li postoje promene u dioptrijskom aparatu oka kod deteta i da li su potrebne naočare. Kod odraslih, ukoliko imaju zdrave oči, preventivni pregledi treba da se rade jednom godišnje, ako je dobra vidna oštrina i ako ne postoje simptomi na oku.

U toku pandemije COVID-19, veoma su važni i higijenski uslovi u pregledima vida. Zbog toga DIOPTA realizuje sve preventivne mere u cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti – redovno se dezinfikuju radne površine, zaposleni nose zaštitne maske i vizire, svaki potrošač na ulazu dobija gel za dezinfekciju ruku, a okviri i naočare se nakon svakog probanja sterilišu 30 minuta u UV sterilizatoru koji uništava sve mikroorganizme i viruse.

  • ZAŠTITA OČIJU OD UV ZRAČENJA I PLAVE SVETLOSTI

Boravak u prirodi i prirodna svetlost mogu da spreče ubrzan rast minusa. Ipak, važno je zaštiti oči kada smo napolju, a to se postiže nošenjem naočara sa UV zaštitom. Sa druge strane, u zatvorenim prostorijama, kada smo izloženi ekranima računara, telefona, televizora, važno je nositi naočare čija stakla imaju zaštitu od plave svetlosti, odnosno H-Iprotecht. Ovaj vid zaštite se preporučuje svima koji puno vremena provode za kompjuterom, bez obzira da li imaju dioptriju ili ne, jer se plavo svetlo akumulira na zadnjem delu oka i dovodi do bržeg starenja i do degenerativnih promena.

  • KAKO IZABRATI ADEKVATNE NAOČARE ZA VID?

Pored saveta u vezi sa prevencijom i zaštitom očiju, doktorka Snežana Pešić je istakla i kako da se izaberu adekvatne naočare za vid.

„Ram treba da bude udoban za nošenje i da ne klizi sa nosa. Važno je da prati fizionomiju lica – ne treba da bude ni prevelik, ni premali. Ukoliko imate bleđi ten, birajte ram sa hladnim bojama, a ukoliko imate tamniji ten bolje će vam pristajati ram sa tamnim bojama. Birajte naočare koje su suprotne obliku vašeg lica. Ukoliko imate četvrtasto lice, birajte ram koji je okrugao, a ukoliko imate malo oštrije crte lica, birajte ram sa ovalnim oblikom“, zaključuje dr Pešić.

Zato, neka i vama Svetski dan vida bude povod da zakažete preventivni pregled u DIOPTI gde vas očekuju vrhunski stručnjaci i najsavremenija tehnologija, a ukoliko su vam potrebni dioptrijski ramovi ili stakla – iskoristite akciju koja traje do 1. novembra i uštedite pri kupovini čak do 30 odsto.