“Haos i nejasnoće oko pravila putovanja doprinose još jednoj lošoj sezoni za turističku industriju”

0
AP Photo/Luca Bruno, file

 (Beta) – Haos i nejasnoće oko pravila putovanja i mera sprečavanja širenja korona virusa dovode do još jedne loše letnje sezone za posrnulu evropsku turističku industriju.

Kako piše AP, popularne turističke destinacije bore se sa novim varijantama korona virusa.

U Francuskoj, najposećenijoj zemlji na svetu, posetioci od ove nedelje imaju još jedan uslov da ispune sa novim zahtevom za posebnu kovid-19 propusnicu.

Italija je takodje najavila da će ljudima biti potrebne slične propusnice kao u Francuskoj za pristup muzejima i bioskopima, odlazak u restoran ili na bazen i niz drugih mesta.

Medjunarodni dolasci turista u Evropu prošle godine opali su za skoro 70 odsto, a za prvih pet meseci ove godine opali su za 85 odsto, podaci su  turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), čije je sedište je u Madridu.

Španija, druga najposećenija zemlja na svetu, imala je 3,2 miliona turista od januara do maja, što je desetina posetilaca u istom periodu 2019. Medjutim u junu je Španija imala 2,3 miliona poseta, što je bila najbolja mesečna cifra od početka pandemije.

U Grčkoj, gde broj zaraženih raste, vlasti su pooštrile ograničenja za nevakcinisane turiste i stanovnike, zabranivši im ulaz u sve zatvorene objekte za ručavanje i zabavu.