Madrid će ovog juna biti epicentar svetskog fudbala. Glavni grad Španije će, pored finalnog meča UEFA Lige šampiona, ugostiti i preko 800 učesnika završnih aktivnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo” –  mladih fudbalera ili novinara uzrasta  12 godina – iz Evrope, Azije, Afrike i Severne i Južne Amerike!

Centralna platforma projekta sadržana je u programu “Međunarodnog kampa prijateljstva”, koji će deci prirediti posebne sportske, humanitarne i obrazovne kurseve. Mladi fudbaleri će imati priliku da novostečene fudbalske vrline prikažu tokom utakmica “Svetskog prvenstva fudbala i prijateljstva 2019”, tokom kojeg će se takmičiti u okviru 32 “Međunarodnih timova prijateljstva”. U skladu sa jedinstvenim principom projekta “Fudbal za prijateljstvo” – deca različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti će zajedno nastupati u istim timovima – nazvanim po imenima više ugroženih životinjskih vrsta širom naše planete.

“Međunarodni Forum fudbala i prijateljstva” će po prvi put u okviru svojih programskih aktivnosti predstaviti stručnjake iz oblasti dečijeg razvoja i omladinskog sporta iz celog sveta kao predavače u okviru Foruma. Treneri, doktori dečijih timova, izveštači iz vodećih svetskih medija, proslavljeni fudbalski asovi, predstavnici fudbalskih saveza i akademija će se aktivno baviti pitanjima iz oblasti pripreme mladih fudbalera za međunarodna takmičenja, novim metodama sportskog obrazovanja, principima po kojima se uspešno formiraju omladinski fudbalski timovi i načinima pravilnog razvoja mladih fudbalera.

Ove godine, jedan od glavnih govornika na Forumu biće i proslavljena fudbalska legenda i dvostruki osvajač “Zlatne lopte” – Franc Bekenbauer.

“Kajzer Franc” će se u Madridu družiti sa mladim učesnicima projekta Fudbal za prijateljstvo u ulozi globalnog ambasadora – prenoseći im svoje bogato sportsko iskustvo, interesantne primere iz profesionalne karijere i deleći znanje o tome kako postići velike uspehe – dragocena za one koji tek počinju da se bave fudbalom.

„Predstavlja mi veliku čast što sam pozvan da i ove godine učestvujem u najvećem međunarodnom društveno-odgovornom projektu za decu kompanije Gazprom, “Fudbal za prijateljstvo”. Vrednosti koje zastupaju mladi učesnici iz brojnih zemalja su vanvremenske. Bez jednakosti, dobronamernosti i pravičnosti – skladan svet je nezamisliv. Odgajati decu u duhu saradnje i komunikacije je glavni cilj – jer je mogućnost postizanja kompromisa, nalaženja zajedničkog jezika sa onima koji su različiti od vas ključ za postizanje životnog uspeha – bez obzira da li će se opredeliti za poziv profesionalnog sportiste ili bilo koji drugi,” ističe globalni ambasador projekta “Fudbal za prijateljstvo” Franc Bekenbauer.

Učesnici završnih aktivnosti projekta će, po njihovom okončanju, prisustvovati finalu UEFA Lige šampiona između Liverpula i Totenhema na stadionu “Vanda Metropolitano” u Madridu.

Srbija je jedna od 8 zemalja – osnivača projekta “Fudbal za prijateljstvo” 2013. godine, koji je u 2018. – tokom održavanja FIFA “Svetskog šampionata u fudbalu Rusija 2018” – ugostio dečije i odrasle učesnike projekta iz 211 zemalja i teritorija sveta. Fudbalski klub “Crvena zvezda”, šampion Srbije za sezonu 2018-2019 – je i ove godine zvanični partner projekta za našu zemlju. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.